Hej, hej! Jak ten czas leci, weekend i pora na domowe porządki. Ale za nim się za nie zabiorę mam dla Was fajny przepis na zapiekankę. Do zapiekanki możecie z powodzeniem użyć resztki ziemniaków. Ja ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Lekko przestudzone obrałam ze skórki i zgniotłam. Sądzę, że takie „ziemniaki z wypadku” wyglądają ciekawiej niż pokrojone w kostkę.
Miałam też resztki kurczaka, więc je również dodałam do zapiekanki. Przepis na zapiekankę z resztek można przyrządzić na wiele sposobów w zależności co jeszcze do niej dodamy. To właśnie lubię w zapiekance, że nie muszą się trzymać jakiegoś konkretnego przepisu tylko pozwolić się ponieść fantazji.
Resztki z tygodnia na sobotni lunch to czyszczenie lodówki i zamrażalki. Poza tym nic się nie zmarnuje! W lodówce jest przejrzysto. Nie cierpię szperać w lodówce zawalonej po brzegi. Przepis na zapiekankę jest wynikiem mojego wygodnictwa. To danie jest nie tylko oszczędne ale i szybkie w przygotowaniu, danie jednogarnkowe.
Przepis na zapiekankę z resztek
4 porcje
Składniki:
6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, dużych
2 usmażone piersi z kurczaka
4 dymki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 czosnek solo
200 g zielonego groszku, mrożonego
200 g fasolki szparagowej, mrożonej
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
4 plastry wędzonego boczku
pęczek rzodkiewek
50 g żółtego sera koziego lub innego
1 łyżeczka suszonego oregano
natka pietruszki do posypania
Jeszcze ciepłe ziemniaki obierz ze skórki. Ułóż ziemniaki na desce i zgnieć dłonią. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj rozmrożony groszek i fasolkę. Dymkę pokrój i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do reszty składników. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Dodaj do zapiekanki wraz z oliwą, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posyp oregano. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj danie przez 25 minut. W międzyczasie usmaż boczek. Wyjmij zrumienioną zapiekankę i posyp pietruszką, pokruszonym boczkiem, plasterkami rzodkiewki tuż przed podaniem. Smacznego!
1 Komentarz
Takie przepisy są najlepsze :D