Ziemniaki z wypadku, resztki kurczaka i zapiekanka

Hej, hej! Jak ten czas leci, weekend i pora na domowe porządki. Ale za nim się za nie zabiorę mam dla Was fajny przepis na zapiekankę. Do zapiekanki możecie z powodzeniem użyć resztki ziemniaków. Ja ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Lekko przestudzone obrałam ze skórki i zgniotłam. Sądzę, że takie „ziemniaki z wypadku” wyglądają ciekawiej niż pokrojone w kostkę.

Miałam też resztki kurczaka, więc je również dodałam do zapiekanki. Przepis na zapiekankę z resztek można przyrządzić na wiele sposobów w zależności co jeszcze do niej dodamy. To właśnie lubię w zapiekance, że nie muszą się trzymać jakiegoś konkretnego przepisu tylko pozwolić się ponieść fantazji.

przepis na zapiekankę

Resztki z tygodnia na sobotni lunch to czyszczenie lodówki i zamrażalki. Poza tym nic się nie zmarnuje! W lodówce jest przejrzysto. Nie cierpię szperać w lodówce zawalonej po brzegi. Przepis  na zapiekankę jest wynikiem mojego wygodnictwa. To danie jest nie tylko oszczędne ale i szybkie w przygotowaniu, danie jednogarnkowe.

zapiekanka_przepis

tani_obiad_codojedzeniaPrzepis na zapiekankę z resztek

4 porcje

Składniki:

6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, dużych

2 usmażone piersi z kurczaka

4 dymki

4 łyżki oliwy z oliwek

1 czosnek solo

200 g zielonego groszku, mrożonego

200 g fasolki szparagowej, mrożonej

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

4 plastry wędzonego boczku

pęczek rzodkiewek

50 g żółtego sera koziego lub innego

1 łyżeczka suszonego oregano

natka pietruszki do posypania

zapiekanka_przepis_codojedzenia

Jeszcze ciepłe ziemniaki obierz ze skórki. Ułóż ziemniaki na desce i zgnieć dłonią. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj rozmrożony groszek i fasolkę. Dymkę pokrój i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do reszty składników. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Dodaj do zapiekanki wraz z oliwą, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posyp oregano. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj danie przez 25 minut. W międzyczasie usmaż boczek. Wyjmij zrumienioną zapiekankę i posyp pietruszką, pokruszonym boczkiem, plasterkami rzodkiewki tuż przed podaniem. Smacznego!

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *