Klasyczna zapiekanka to szybki i tani obiad, który łatwo można odgrzać czy nawet zapakować na lunch do pracy. Moje dzieci uwielbiają zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy, więc co już przyrządzam im taki obiad z lekkimi modyfikacjami.
Zapiekanka
Podstawą tej zapiekanki są ziemniaki. Aby skrócić czas pieczenia ziemniaki można lekko obgotować. Ziemniaki pasują z większością warzyw, więc taką zapiekankę można przyrządzić w stylu wegetariańskim. W przepisie na warzywną zapiekankę połączyłam ziemniaki z cukinią i batatami. To naprawdę szybki i tani obiad dla zapracowanych.
Inną pyszna zapiekanka z ziemniaków to ta z dodatkiem sera feta i pieczarek. Zapiekanka w tym stylu to świetna przystawka do mięsa. W obu przepisach pokroiłam ziemniaki plasterki. Można je ułożyć w ciekawy wzór. Gotowa zapiekanka będzie kusić wtedy nie tylko smakiem ale i wyglądem.
Szybki i tani obiad
Dzisiaj przygotowałam zapiekankę na obiad z kiełbasą, pieczarkami i cheddar. Smak tego dania zależy praktycznie od wszystkich składników. Ostry cheddar świetnie pasuje do ziemniaków. Do tego dania można wykorzystać ulubioną kiełbasę. Ja zazwyczaj używam szwedzkiej kiełbasy – falukorv, która przypomina w smaku serdelki. Jest to kiełbasa o wyrazistym smaku, zawiera dużą ilość mięsa. Smakuje idealnie lekko zrumieniona na patelni.
Ziemniaki w zapiekance to źródło skrobii. Skrobia ziemniaczana zagęszcza sos ze śmietany i musztardy, którym polałam zapiekankę przed wstawieniem do piekarnika. Sądzę, że spodoba Wam się ten przepis na szybki i tani obiad, bo potrawa jest prosta w przygotowaniu, a do tego pożywna i bardzo smaczna.
Zapiekanka na obiad
4 – 6 porcji
Składniki:
1 kg ziemniaków
800 g kiełbasy
250 g pieczarek
100 g cheddar
300 ml śmietanki, 36% tł.
1 łyżka musztardy
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka natki pietruszki do posypania
2 łyżki masła
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i blanszować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić. Kiełbasę pokroić na grube plasterki i zrumienić na patelni. Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni, tak aby woda szybko z nich odparowała. Pieczarki powinny się smażyć, a nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
Posmarować żaroodporną formę masłem. Ułożyć ziemniaki na przemian z kiełbasą. Na wierzchu rozłożyć usmażone pieczarki. Wymieszać śmietanę z musztardą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Na koniec posypać startym serem.
Wstawić zapiekankę do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piec przez 30 minut. Podawać na gorąco z surówką lub sałatą. Smacznego!