Sos z mielonego mięsa do makaronu to jedno z tych dań, które zawsze smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z różnymi rodzajami makaronów. To idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny, a do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
Do tego dania można dodać wiele różnych składników, które nadadzą mu wyjątkowego smaku i aromatu. Można dodać cebulę, czosnek, suszone pomidory czy pieczarki. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych.
Sos do makaronu to tani obiad
W przypadku zielonego makaronu ze szpinakiem, sos z mięsa będzie doskonale się z nim komponował. Zielony kolor makaronu dodaje danu nieco oryginalnego wyglądu, a dodatek szpinaku w makaronie to dobry sposób na dostarczenie sobie witamin i minerałów.
Nie bez znaczenia jest również fakt, że sposób przygotowania makaronu ma wpływ na ostateczny smak dania. Al dente to włoski termin oznaczający ugotowanie makaronu tak, że jest on chrupiący na zewnątrz i delikatny w środku. Taki makaron doskonale się łączy z sosem, który może wchłonąć się w jego strukturę, nadając mu jeszcze więcej smaku.
Takie danie na szybkiego jak sos z mielonego mięsa do makaronu na pewno sprawdzi się w codziennej kuchni. Lubię do niego dodać sporo parmezanu i ziół, a ten konkretny sos ma leśny posmak dzięki doprawieniu go rozmarynem. Chociaż bardzo lubię rozmaryn, dawno się przekonałam, że nie można przesadzać z jego ilością, ponieważ może on szybko zagłuszyć inne smaki. Mimo to, rozmaryn świetnie komponuje się z sosem mięsnym, a w tym daniu jest niezastąpiony.
Popularne przepisy na makaron
Jeśli lubicie makaron na obiad lub kolację to z przyjemnością polecam ten przepis. Warto dodać, że można z powodzeniem zastąpić pieczarki leśnymi grzybami, a w szczególności kurkami, które doskonale się sprawdzą w tym daniu. Inne popularne przepisy na makaron znajdziecie poniżej:
Składniki:
500 g mielonego mięsa, wieprzowa - wołowego
1 cebula
250 g pieczarek
1 liść laurowy
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 łyżka przecieru pomidorowego
20 g masła
1½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
50 g parmezanu
sól i czarny pieprz do smaku
250 g makaronu ze szpinakiem
szklanka wody od gotowania makaronu
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na duże kawałki. Rozgrzać masło i usmażyć cebulę z grzybami. Następnie dodać mielone mięso, liść laurowy, zioła, sól i pieprz do smaku i smażyć, aż mięso przestanie być krwiste. Do podsmażonego mięsa dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki.
- Wymieszać sos i gotować pod przykryciem 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Najlepiej sprawdzić czas gotowania makaronu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i zachować szklankę wody od gotowania.
- Ugotowany sos wymieszać z gorącym makaronem i startym parmezanem. Dodać wodę, jeśli sos jest za gęsty. Podać danie na gorąco. Udekorować listkam bazylii i startym parmezanem. Smacznego!