Pieczone polędwiczki wieprzowe podaję na różne sposoby, z sosem grzybowym i ziemniakami lub kaszą. Najczęściej jednak grilluję szaszłyki i podaję je wtedy z ryżem lub świeżo upieczonym chlebem. Jesienią jednak królują polędwiczki z makaronem i pysznym sosem serowym. Taki obiad jest pyszny i niesamowicie syty.
Sos serowy gotują bardzo często. Pasuje on nie tylko do mięsa ale również do ryb. Sos serowy powstaje u mnie na bazie sera. Czasami są to dwa sery, a czasami nawet trzy. Wszystko zależy jaki smak ma mieć sos. Ja uwielbiam sos serowy z dodatkiem sera pleśniowego. Ten sos świetnie pasuje do wieprzowiny.
Sos serowy można również dowolnie doprawić. Wskazane są różnego rodzaju zioła. Osobiście często dodaję świeżą bazylię. Bardzo lubię też szpinak w sosie serowym. Inne dodatki, które polecam to grzyby i suszone pomidory.
Makaron na obiad to bardzo popularne danie w moim domu. Sos do makaronu jak sos serowy najczęściej mieszam z ugotowanym makaronem. Zostawiam zawsze szklankę wody od gotowania, aby w razie potrzeby rozrzedzić sos. To taki kulinarny trick.
Przygotowując na obiad mięso z makaronem, możecie wybrać, dodać podpieczone mięso do sosu lub po prostu ułożyć pokrojone mięso na makaronie wymieszanym z sosem. Osobiście lubię sos wymieszany z makaronem. Makaron fajnie przechodzi sosem i pięknie dzieli się na talerzu. Oczywiście mowa o makaronie ugotowanym al dente, wtedy polędwiczki z makaronem będą naprawdę przepyszne!
Polędwiczki z makaronem w sosie serowym
4 porcje
Składniki:
700 g polędwicy wieprzowej
sól i czarny pieprz do smaku
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki masła
Sos serowy
150 g sera pleśniowego
200 g kremowego serka, typu łaciate
150 g kremowego żółtego sera
250 ml śmietanki, 36%
500 ml mleka
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
130 g świeżego szpinaku
200 g pieczarek
8 suszonych pomidorów w zalewie
sól i czarny pieprz do smaku
350 g makaronu, rigatone
1 łyżeczka oliwy
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj jedną szklankę wody. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i suszone pomidory. Smaż 2 minuty. Następnie wlej śmietankę i mleko oraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotuj i dodaj kremowy serek, pokruszony ser pleśniowy i starty żółty ser. Mieszaj i gotuj sos, aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą, czarnym i kajeńskim pieprzem. Następnie dodaj szpinak i gotuj sos, aż szpinak zwiędnie. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj.
Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwiczki po obu stronach około 6 minut w dosyć wysokiej temperaturze. Usmażone mięso zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Mięso musi odpocząć, a po przekrojeniu będzie soczyste. Przełóż makaron na półmisek. Na wierzchu ułóż polędwiczki pokrojone na plastry. Posyp danie pokrojoną natką pietruszki.
Powiedzieć, że te polędwiczki wyglądają smacznie to chyba za mało. Szukałam akurat przepisu na obiad i trafiłam na twój blog. Połączenie makaronu i mięska dobrej jakości brzmi jak mój kulinarny raj więc zrobiłam i… wyszło przepysznie! Dziękuję <3
Widzę, że mam podobnie – też najczęściej podaję polędwiczki z sosem grzybowym i kaszą (uwielbiam to połączenie), ale mogę potwierdzić, że ten przepis jest równie pyszny!