Pieczone polędwiczki wieprzowe inaczej

Pieczone polędwiczki wieprzowe podaję na różne sposoby, z sosem grzybowym  i ziemniakami lub kaszą. Najczęściej jednak grilluję szaszłyki i podaję je wtedy z ryżem lub świeżo upieczonym chlebem. Jesienią jednak królują polędwiczki z makaronem i  pysznym sosem serowym. Taki obiad jest pyszny i niesamowicie syty.

Sos serowy gotują bardzo często. Pasuje on nie tylko do mięsa ale również do ryb. Sos serowy powstaje u mnie na bazie sera. Czasami są to dwa sery, a czasami nawet trzy. Wszystko zależy jaki smak ma mieć sos. Ja uwielbiam sos serowy z dodatkiem sera pleśniowego. Ten sos świetnie pasuje do wieprzowiny.

poledwczkizmakaronem_przepis_obiad_sos_codojedzenia

Sos serowy można również dowolnie doprawić. Wskazane są różnego rodzaju zioła. Osobiście często dodaję świeżą bazylię. Bardzo lubię też szpinak w sosie serowym. Inne dodatki, które polecam to grzyby i suszone pomidory.

Makaron na obiad to bardzo popularne danie w moim domu. Sos do makaronu jak sos serowy najczęściej mieszam z ugotowanym makaronem. Zostawiam zawsze szklankę wody od gotowania, aby w razie potrzeby rozrzedzić sos. To taki kulinarny trick.

Przygotowując na obiad mięso z makaronem, możecie wybrać, dodać podpieczone mięso do sosu lub po prostu ułożyć pokrojone mięso na makaronie wymieszanym z sosem. Osobiście lubię sos wymieszany z makaronem. Makaron fajnie przechodzi sosem i pięknie dzieli się na talerzu. Oczywiście mowa o makaronie ugotowanym al dente, wtedy polędwiczki z makaronem będą naprawdę przepyszne!

obiad_poledwiczki_sosserowy_przepis_codojedzenia

Polędwiczki z makaronem w sosie serowym

4 porcje

Składniki:

700 g polędwicy wieprzowej

sól i czarny pieprz do smaku

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 łyżki masła

Sos serowy

150 g sera pleśniowego

200 g kremowego serka, typu łaciate

150 g kremowego żółtego sera

250 ml śmietanki, 36%

500 ml mleka

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

130 g świeżego szpinaku

200 g pieczarek

8 suszonych pomidorów w zalewie

sól i czarny pieprz do smaku

350 g makaronu, rigatone

1 łyżeczka oliwy

sos_pasta_makaron_rigatoni_obiad_poledwiczki_codojedzenia

Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź ale zachowaj jedną szklankę wody. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i suszone pomidory. Smaż 2 minuty. Następnie wlej śmietankę i mleko oraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotuj i dodaj kremowy serek, pokruszony ser pleśniowy i starty żółty ser. Mieszaj i gotuj sos, aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą, czarnym i kajeńskim pieprzem. Następnie dodaj szpinak i gotuj sos, aż szpinak zwiędnie. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj.

Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwiczki po obu stronach około 6 minut w dosyć wysokiej temperaturze. Usmażone mięso zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Mięso musi odpocząć, a po przekrojeniu będzie soczyste. Przełóż makaron na półmisek. Na wierzchu ułóż polędwiczki pokrojone na plastry. Posyp danie pokrojoną natką pietruszki.

 

 

2 komentarze

  • Powiedzieć, że te polędwiczki wyglądają smacznie to chyba za mało. Szukałam akurat przepisu na obiad i trafiłam na twój blog. Połączenie makaronu i mięska dobrej jakości brzmi jak mój kulinarny raj więc zrobiłam i… wyszło przepysznie! Dziękuję <3

  • Widzę, że mam podobnie – też najczęściej podaję polędwiczki z sosem grzybowym i kaszą (uwielbiam to połączenie), ale mogę potwierdzić, że ten przepis jest równie pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *