Lubię pesto i używam je do wszystkiego! Marynuję w pesto wieprzowe polędwiczki, które póżniej owijam boczkiem i grilluję. Pesto to świetna marynata do mięsa i drobiu, którą bardzo polecam. Wieprzowe polędwiczki z boczkiem marynowane w pesto są aromatyczne i smaczne. Wieprzowa polędwica jest chudym mięsem. Posmarowana pesto i owinięta boczkiem staje się podczas grillowania bardzo soczysta. Tak upieczone mięso idealnie pasuje do sałatki z cukinii lub pieczonych warzyw.
Wieprzowe polędwiczki z boczkiem
Składniki:
na 4 porcje
700 g wieprzowej polędwicy
6 plastrów wędzonego boczku
5 łyżek bazyliowego pesto, tutaj przepis
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
Natrzyj polędwicę solą i pieprzem. Następnie posmaruj pesto i owiń luźno plastrami boczku. Boczek kurczy się podczas pieczenia. Odstaw mięso na godzinę do lodówki. Wyjmij zamarynowane mięso z lodówki i odczekaj 20 minut. Rozgrzej grill i grilluj mięso po obu stronach co i rusz odwracając. Podaj z sałatką do grilla.
8 komentarzy
A można do piekarnika? Jeśli tak to jaką temperaturę należy ustawić?
Po opieczeniu na patelni około 2-5 minut (z każdej strony i w zależności od grubości) można podpiec w piekarniku uprzednio nagrzanym na 200 stopni przez około 10 minut. Oczywiście wszystko zależy od grubości fileta.
W naszych przepisach też coraz częściej króluje pesto. Fajna inspiracja :)
Pesto jest po prpstu super!
Nie powiem, skusiłabym się a taka porcje. Apetycznie się prezentuje:)
Niesamowicie wygadają ;)
A ja tak rzadko robię pesto. Muszę to zmienić. Polędwiczki wyglądają bardzo apetycznie. Ostatnio zajadaliśmy się szaszłykami z grilla, gdzie głównym składnikiem była właśnie polędwiczka:)
W takiej otoczce polędwiczki muszą być przepyszne!!!