Niedziela! Proponuję tani obiad z karkówki. Karkówka w sosie cebulowym jak sama nazwa wskazuje to mięso w pysznym intensywnym sosie cebulowym z dodatkiem liścia laurowego. Jest najłatwiejszy obiad z mięsa z niewielką ilością przypraw i tradycyjnie podany z ziemniakami, buraczkami i ogórkami z octu.
Sos cebulowy jest niemalże słodki od cebuli. Przystawki do obiadu marynowane w occie świetnie balansują słodycz sosu. Bardzo lubię karkówkę ale pod warunkiem, że jest w miarę chuda. Kiedy więc kupuję tą sztukę mięsa, oglądam je na wszystkie strony. Oczywiście mała porcja tłuszczu w mięsie jest jak najbardziej wskazana. Gotowa karkówka jest bardzo miękka. Gotuję ją powoli i nieco dłużej. W ten sposób mięso nabiera smaku i jest bardzo aromatyczne.
Uwielbiam podawać obiad do stołu. W niedzielę jemy obiad wszyscy razem. Na ogół to danie podaję na jednym półmisku, resztę sosu obok w sosjerce. Macie ochotę na taki obiad? Przepis znajdziecie poniżej.
Karkówka w sosie cebulowym
4 – 6 porcji
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
2 duże cebule
2 liście laurowe
sól do smaku
2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
300 ml warzywnego bulionu
3 łyżki natki pietruszki
50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu
Dodatki
ziemniaki ugotowane w całości
buraczki w occie
ogórki w occie
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Pokrój karkówkę na kawałki o grubości 2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zrumień na 2 łyżkach masła na patelni. Dodaj mięso do cebuli, wlej bulion, włóż laurowe liście i gotuj sos pod przykryciem około 70 minut. Mięso powinno bez problemu dzielić się widelcem. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj część pietruszki. Wymieszaj sos.
Ugotowane ziemniaki ułóż na półmisku wraz z mięsem. Polej obficie sosem. Na wierzchu ułóż buraczki i ogórki z octu. Całość posyp pietruszką. Resztę sosu wlej do sosjerki. Smacznego!
1 Komentarz
Taka karkóweczka idealna na rodzinny obiad :)