Tani obiad – karkówka w sosie cebulowym

Niedziela! Proponuję tani obiad z karkówki. Karkówka w sosie cebulowym jak sama nazwa wskazuje to mięso w pysznym intensywnym sosie cebulowym z dodatkiem liścia laurowego. Jest najłatwiejszy obiad z mięsa z niewielką ilością przypraw i tradycyjnie podany z ziemniakami, buraczkami i ogórkami z octu.

Sos cebulowy jest niemalże słodki od cebuli. Przystawki do obiadu marynowane w occie świetnie balansują słodycz sosu. Bardzo lubię karkówkę ale pod warunkiem, że jest w miarę chuda. Kiedy więc kupuję tą sztukę mięsa, oglądam je na wszystkie strony. Oczywiście mała porcja tłuszczu w mięsie jest jak najbardziej wskazana. Gotowa karkówka jest bardzo miękka. Gotuję ją powoli i nieco dłużej. W ten sposób mięso nabiera smaku i jest bardzo aromatyczne.

karkówka w sosie cebulowym przepis blog kulinarny codojedzenia

Uwielbiam podawać obiad do stołu. W niedzielę jemy obiad wszyscy razem. Na ogół to danie podaję na jednym półmisku, resztę sosu obok w sosjerce. Macie ochotę na taki obiad? Przepis znajdziecie poniżej.

karkówka_przepis_tani_obiad_codojedzenia

Karkówka w sosie cebulowym

4 – 6 porcji

Składniki:

1 kg karkówki bez kości

2 łyżki mąki

3 łyżki masła

2 duże cebule

2 liście laurowe

sól do smaku

2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

300 ml warzywnego bulionu

3 łyżki natki pietruszki

50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu

Dodatki

ziemniaki ugotowane w całości

buraczki w occie

ogórki w occie

karkówka w sosie cebulowym blog kulinarny przepisy codojedzenia

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Pokrój karkówkę na kawałki o grubości 2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zrumień na 2 łyżkach masła na patelni. Dodaj mięso do cebuli, wlej bulion, włóż laurowe liście i gotuj sos pod przykryciem  około 70 minut. Mięso powinno bez problemu dzielić się widelcem. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj część pietruszki. Wymieszaj sos.

Ugotowane ziemniaki ułóż na półmisku wraz z mięsem. Polej obficie sosem. Na wierzchu ułóż buraczki i ogórki z octu. Całość posyp pietruszką. Resztę sosu wlej do sosjerki. Smacznego!

 

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *