Ziołowa karkówka pieczona z ziemniakami to tani obiad…Lubicie karkówkę i potrzebujecie kolejny pomysł na to smaczne mięso, polecam ten przepis na karkówkę. Ziołowa karkówka to karkówka pieczona w całości z ziemniakami. Pod koniec pieczenia wlewam śmietanę, więc jest to danie praktycznie jednogarnkowe, mięciutka karkówka, pieczone młode ziemniaczki i śmietankowy sos pachnący ziołami. Wygodnie , prawda.
Połową sukcesu jest oczywiście mięso. Karkówka często jest zbyt mocno przerośnięta. Jeśli jest zaplanowana na szaszłyki z grilla to łatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia w całości trzeba prawie mieć rentgena w oczach aby wybrać piękny okaz…he, he…Do ziołowej karkówki świetnie pasuje duszona młoda kapusta. Uwielbiam młodą kapustę do mięsa. Klasyczna przystawka latem.
Ziołowa karkówka
Składniki:
na 4-6 porcji
1,2 kg wieprzowej karkówki bez kości
1 mała cytryna, otarta skórka
3 ząbki czosnku
200 ml posiekanych świeżych ziół, bazylia, rozmaryn, tymianek, pietruszka, mięta
1 łyżka masła
1 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
250 ml słodkiej śmietanki, min 18% tłuszczu
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i pokrojone drobno zioła. Wymieszaj, odłóż łyżkę mieszanki, a resztą natrzyj mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień karkówkę po obu stronach. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wciśnij termometr, nastaw piekarnik na 200ºC i piecz mięso przez 20 minut. W międzyczasie umyj ziemniaki, usuń nadmiar skórki lub obierz jeśli tak wolisz. My jemy młode ziemniaki ze skórką. Wymieszaj ziemniaki z ziołową mieszanką i oliwą. Możesz troszkę dosolić. Włóż ziemniaki do naczynia z mięsem i piecz jeszcze przez 40 minut. Następnie wlej śmietanę i piecz przez 10 minut. Temperatura mięsa powinna uzyskać 80ºC. Ja piekłam mięso z wciśniętym termometrem. Podany czas pieczenia jest więc czasem, w którym mięso uzyskało wyżej podaną temperaturę. Ugotuj kapustę według tego przepisu. Ja akurat nie dodałam marchewki. Wyjmij mięso z piekarnika i odczekaj 10 minut, następnie pokrój mięso na plastry, ułóż na półmisku obok ziemniaków. Sos zlej do sosjerki. Smacznego!
1 Komentarz
Ostatnio pokazujesz takie pyszne dania, że mam ochotę lizać monitor ;)