Obiad, obiad! Najważniejsza danie dnia, a ja dzisiaj nie miałam ochoty na gotowanie. Pustki w lodówce (czas wybrać się na jakieś porządne zakupy), przeziębienie, hałas na głową od samego rana (robią się mieszkania na strychu w naszej kamienicy), nic tylko zamówić pizzę. Ale kiedy już doszłam do siebie po wiaderku kawy wpadłam na olśniewającą pomysł, polędwiczki wieprzowe w pieprznym sosie. Pomyślałam, że do tego dania użyję wszystkie rodzaje pieprzu jakie mam w domu. Więc za nim ziarenka znalazły się w sosie powędrowały do moździerza…
Nowy problem powstał z czym polędwiczki podać. Zdecydowałam się na ciepłą sałatkę z prażonej kaszy gryczanej, fasoli, szparagów i groszku. Wszystko akurat miałam pod ręką, więc szybko się uwinęłam. Obiad zaliczony i wcale nie byle jaki!
Polędwiczki wieprzowe w pieprznym sosie
Składniki:
na 4 porcje
500 g wieprzowej polędwicy
1 łyżka dobrze zmiażdżonych różnych ziaren pieprzu, u mnie czarny,biały, zielony i czerwony
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
300 ml śmietany
100 ml bulionu
2 łyżki japońskiej soi
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
garść suszonych pomidorów, u mnie w oleju
150 wędzonego boczku w cienkich plastrach
1 mały por
Pieprz zgnieć porządnie w moździerzu. Jeśli lubisz ostrzejsze dania zmiażdż więcej. Podziel polędwiczki na plasterki i wymasuj pieprzem. Zrumień polędwiczki na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przełóż do głębokiego rondla lub głębokiej patelni. Na suchej patelni zrumień łyżkę mąki, dodaj masło i smaż przez 2 minuty. Dodaj śmietanę, bulion, przecier pomidorowy, soję i suszone pomidory. Zamieszaj i zagotuj. Włóż polędwiczki do sosu i gotuj przez 10 minut. Boczek pokrój w cienkie plasterki i usmaż na suchej patelni. Dodaj pokrojony por i smaż aż por będzie miękki. Dodaj wszystko do sosu. Jeśli sos jest za mało słony dodaj więcej soi. Na końcu posyp pietruszką i lekko zamieszaj.
Sałatka z kaszy gryczanej, fasoli, groszku i szparagów
200 g kaszy gryczanej, waga sucha
100 g zielonej fasolki, u mnie mrożona
100 g szparagów, u mnie mrożone
100 g zielonego groszku, u mnie mrożony
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Ugotuj kaszę na sypko. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszkli cebulę i czosnek po czym dodaj pietruszkę i rozmaryn. Zblanszuj warzywa w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do cebuli. Zrumień lekko. Na końcu połącz warzywa z kaszą. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Podaj polędwiczki z sałatką z kaszy.
Jeśli szukacie przepisu na wieprzowe polędwiczki proponuję również polędwiczki w sosie grzybowym, a dla smakoszy włoskiej kuchni, polędwiczki ala puttanesca.
5 komentarzy
Wspaniała propozycja! Polędwiczki pierwsza klasa :) no i ten sos…
Polecam
Mimo niesprzyjających okoliczności obiad wspaniały ,miłego dnia!.
Dziękuję Laura!
Wyglądają wyśmienicie!