Miałam ochotę na marchewkowe ciasto ale pomyślałam, że spróbuję upiec marchewkowe ciasteczka przełożone kremem. Ciasteczka wyszły super, z dodatkiem mąki grahamki i masła.
Przysłowiową kropką nad i w ciasteczkach jest krem, który zrobiłam z orzechów cashew. Od dawna czaiłam się na ten wegański krem, a piekąc marchewkowe ciasteczka od razu o nim pomyślałam. Spróbujcie zrobić sami taki orzechowy krem, bo jest naprawdę bardzo dobry.
Marchewkowe ciasteczka z pistacjami
24 sztuki
Składniki:
Ciasto marchewkowe
50 g utartej marchewki
4 łyżki cukru
4 łyżki brązowego cukru
1 jajko
150 g mąki + 30 g mąki grahamki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g miękkiego masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, po czym dodaj miękkie masło, olej, jajko i utartą marchewkę. Połącz wszystko w jedną całość. Ciasto będzie lekko klejące ale swobodnie można je nakładać łyżką na i formować w miarę okrągłe ciasteczka. Układaj ciastka na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym 175ºC piekarniku na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Krem z orzechów nerkowca (cashew)
150 g orzechów cashew
1 łyżka kokosowego oleju, rozpuszczonego
1- 2 łyżki miodu
½ łyżeczki waniliowej pasty
½ łyżeczki soku z cytryny
Namocz orzechy cashew w zimnej, przegotowanej wodzie najlepiej przez noc. Wrzuć do blendera wraz z resztą składników i zmiksuj na puszysty krem. Posmaruj ciastka kremem i złącz. Ciastka z kremem trzeba przechowywać w lodówce, natomiast bez kremu w suchym miejscu, zamknięte w pudełku.
Polecam również ciastka owsiane z kardamonem, a dla smakoszy czekolady ciasteczka czekoladowe z nadzieniem.
2 komentarze
Wyglądają przepysznie.Muszę koniecznie wypróbować przepis.Pozdrawiam
Polecam!