Czas na migdałowe pierniczki. Domowe pierniczki piekę nonstop, bo moje dzieci uwielbiają pierniki. Ja też, szczególnie pyszne migdałowe pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować. Jest to prosty wypiek na święta. Ciastka można upiec wcześniej i przechowywać w metalowym pudełku nawet do 3 tygodni.
Piekę pierniki i inne świąteczne ciasteczka i częściowo przystrajam nimi choinkę. Marzy mi się cała taka słodka choinka, ale domyślacie się, że do świąt wszystkie ciasteczka byłyby zjedzone…No tak u nas choinka stoi prawie cały miesiąc, więc trudno byłoby przechodzić obok niej obojętnie… Taka choinka wymagałaby codziennego zasilania.
Migdałowe pierniczki
około 50 sztuk
Składniki:
250 g masła o temperaturze pokojowej
100 ml miodu
220 ml brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 ml pokrojonych i uprażonych migdałów
1 ½ łyżki przyprawy korzennej
500 ml mąki pszennej
100 ml mąki żytniej
Utrzyj masło z cukrem. Dodaj miód i wymieszane suche składniki. Wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij pierniczki o dowolnej formie. W każdy wciśnij kawałek migdałka. Piecz pierniczki na 175ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
2 komentarze
Wspaniałe:)
Gosiu,
wspaniałe ciasteczka!
Piernik z migdałem lubią się bardzo.
Magicznych świąt Ci życzę!