Pyszne pierniczki migdałowe

Czas na migdałowe pierniczki. Domowe pierniczki piekę nonstop, bo moje dzieci uwielbiają pierniki. Ja też, szczególnie pyszne migdałowe pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować. Jest to prosty wypiek na święta. Ciastka można upiec wcześniej i przechowywać w metalowym pudełku nawet do 3 tygodni.

pyszne pierniczki migdałowe

Piekę pierniki i inne świąteczne ciasteczka i częściowo przystrajam nimi choinkę. Marzy mi się cała taka słodka choinka, ale domyślacie się, że do świąt wszystkie ciasteczka byłyby zjedzone…No tak u nas choinka stoi prawie cały miesiąc, więc trudno byłoby przechodzić obok niej obojętnie… Taka choinka wymagałaby codziennego zasilania.

pierniki świąteczne

Migdałowe pierniczki

około 50 sztuk

Składniki:

250 g masła o temperaturze pokojowej

100 ml miodu

220 ml brązowego cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

200 ml pokrojonych i uprażonych migdałów

1 ½ łyżki przyprawy korzennej

500 ml mąki pszennej

100 ml mąki żytniej

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj miód i wymieszane suche składniki. Wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij pierniczki o dowolnej formie. W każdy wciśnij kawałek migdałka. Piecz pierniczki na 175ºC (termoobieg) przez około 10 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *