Moje najmłodsze dziecię skończył dzisiaj 17 lat. No cóż czas leci! Z tej okazji upiekłam pyszny tort tiramisu. Uwielbiam tiramisu. Deser jest w miarę słodki, mocno przesiąknięty kawą i amaretto. Jest po prostu pyszny! Tort tiramisu to domowy biszkopt przełożony kremem żółtkowym z mascarpone oraz prostym dżemem z amerykańskiej borówki i i marakui. Jeśli poszukujecie przepis na biszkopt to polecam właśnie ten. Biszkopt wyrósł równy jak blat od stołu. Swobodnie można z niego wykroić 3 blaty, co ja nie omieszkałam uczynić.
Krem tiramisu zrobiłam na zaparzonych żółtkach. Krem wyszedł gęsty i bardzo smaczny. Używam tego kremu nawet do innych wypieków, bo jest po prostu uniwersalny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Tort tiramisu powstał w ciągu dnia. Upiekłam biszkopt z samego rana, ugotowałam dżem, a kiedy biszkopt ostygnął wzięłam się za krem mascarpone. W między czasie trenowałam i gotowałam obiad. Szybka jestem, prawda!
Ostatnio robiłam nawet tort teramisu, czyli tort z matcha. Tak, z mascarpone można wyczarować wiele wspaniałych kremów do tortów jak również deserów. Dziecko było zachwycone! Zresztą reszta rodziny też! O dziwo byliśmy w komplecie, bo mój najstarszy syn zaszczycił nas odwiedzinami.
Z tego przepisu wychodzi tort na 16 porcji. Tak więc jest potężna doza słodkości i każdy może się cieszyć niemałym kawałkiem pysznego tortu.
Tort tiramisu
16 porcji, tortownica o średnicy 23 cm
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
200 g cukru
140 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone
750 g mascarpone
6 żółtek
100 g cukru
Dżem
4 owoce marakui
350 g amerykańskiej borówki
100 g cukru
Montowanie tortu
150 ml zaparzonej mocnej kawy
150 ml amaretto
32 podłużne biszkopty
Nastaw piekarnik na 180ºC. Dno tortownicy wyłóż krążkiem z papieru do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Białka ubij prawie na sztywno. Wtedy zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika, ostudź. Biszkopt po ostudzeniu przekrój na 3 krążki.
Zagotuj borówki z miąższem marakui i cukrem. Gotuj przez 2 minuty. Następnie przetrzyj owoce przez sito i włóż z powrotem do garnka. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu. Dżem odparuje wodę i stanie się gęsty. Ostudź.
Przygotuj kąpiel wodną i naczynie, które jest odporne na wysokie temperatury. Ja użyłam tutaj metalowej miski od miksera. Umieść miskę żółtkami i cukrem na parze, tak aby naczynie nie dotykało powierzchni wody. Miksuj żółtka aż zaczną gęstnięć, około 10 minut. Zdejmij miskę z pary i postaw w garnku z zimną wodą. Miksuj masę żółtkową aż się schłodzi. Wtedy dodawaj porcjami mascarpone i miksuj na jednolitą masę.
Przystąp do montowania tortu. Pierwszy blat połóż na paterze, skrop kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączenia). Posmaruj porcją dżemu i wyłóż jedną trzecią kremu mascarpone. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i kremem. Zakończ trzecim blatem. Posmaruj resztą kremu i posyp obficie kakao. Biszkopty przytnij posmaruj resztą dżemu i przyklej do boków tortu. Wstaw tort do lodówki na minimum godzinę. Pokrój na 16 kawałków.
Tort można przygotować dzień wcześniej. Wtedy przed podaniem oprószyć kakao.