Dzisiaj będzie urodzinowo!

Moje najmłodsze dziecię skończył dzisiaj 17 lat. No cóż czas leci! Z tej okazji upiekłam pyszny tort tiramisu. Uwielbiam tiramisu. Deser jest w miarę słodki, mocno przesiąknięty kawą i amaretto. Jest po prostu pyszny! Tort tiramisu to domowy biszkopt przełożony kremem żółtkowym z mascarpone oraz prostym dżemem z amerykańskiej borówki i i marakui. Jeśli poszukujecie przepis na biszkopt to polecam właśnie ten. Biszkopt wyrósł równy jak blat od stołu. Swobodnie można z niego wykroić 3 blaty, co ja nie omieszkałam uczynić.

torttiramisu_przepis_codojedzenia_deser

Krem tiramisu zrobiłam na zaparzonych  żółtkach. Krem wyszedł gęsty i bardzo smaczny. Używam tego kremu nawet do innych wypieków, bo jest po prostu uniwersalny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Tort tiramisu powstał w ciągu dnia. Upiekłam biszkopt z samego rana, ugotowałam dżem, a kiedy biszkopt ostygnął wzięłam się za krem mascarpone. W między czasie trenowałam i gotowałam obiad. Szybka jestem, prawda!

tort_tiramisu_deser_mascarpone_kawa_amaretto_codojedzenia

Ostatnio robiłam nawet tort teramisu, czyli tort z matcha. Tak, z mascarpone można wyczarować wiele wspaniałych kremów do tortów jak również deserów. Dziecko było zachwycone! Zresztą reszta rodziny też! O dziwo byliśmy w komplecie, bo mój najstarszy syn zaszczycił nas odwiedzinami.

torttiramisu_codojedzenia_blogkulinarny_kawa_jmascarpone

Z tego przepisu wychodzi tort na 16 porcji. Tak więc jest potężna doza słodkości i każdy może się cieszyć niemałym kawałkiem pysznego tortu.

mascarpone_tiramisu_tort_deser_kawa_amaretto_codojedzenia

Tort tiramisu

16 porcji, tortownica o średnicy 23 cm

Składniki:

Biszkopt

6 jajek

200 g cukru

140 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

Krem mascarpone

750 g mascarpone

6 żółtek

100 g cukru

Dżem

4 owoce marakui

350 g amerykańskiej borówki

100 g cukru

Montowanie tortu

150 ml zaparzonej mocnej kawy

150 ml amaretto

32 podłużne biszkopty

tiramisu_przepis_codojedzenia_blogkulinarny_instagram

Nastaw piekarnik na  180ºC. Dno tortownicy wyłóż krążkiem z papieru do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.  Białka ubij prawie na sztywno. Wtedy zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki przesiane i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź powierzchnię i piecz przez 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika, ostudź. Biszkopt po ostudzeniu przekrój na 3 krążki.

Zagotuj borówki z miąższem marakui i cukrem. Gotuj przez 2 minuty. Następnie przetrzyj owoce przez sito i włóż z powrotem do garnka. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu. Dżem odparuje wodę i stanie się gęsty. Ostudź.

Przygotuj kąpiel wodną i naczynie, które jest odporne na wysokie temperatury. Ja użyłam tutaj metalowej miski od miksera. Umieść miskę żółtkami i cukrem na parze, tak aby naczynie nie dotykało powierzchni wody. Miksuj żółtka aż zaczną gęstnięć, około 10 minut. Zdejmij miskę z pary i postaw w garnku z zimną wodą. Miksuj masę żółtkową aż się schłodzi. Wtedy dodawaj porcjami mascarpone i miksuj na jednolitą masę.

Przystąp do montowania tortu. Pierwszy blat połóż na paterze, skrop kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączenia). Posmaruj porcją dżemu i wyłóż jedną trzecią kremu mascarpone. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i kremem. Zakończ trzecim blatem. Posmaruj resztą kremu i posyp obficie kakao. Biszkopty przytnij posmaruj resztą dżemu i przyklej do boków tortu. Wstaw tort  do lodówki na minimum godzinę. Pokrój na 16 kawałków.

Tort można przygotować dzień wcześniej. Wtedy przed podaniem oprószyć kakao.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *