Mamy lipiec, więc jak zwykle urodziny mojej mamy. W tym roku upiekłam tort porzeczkowy z bezą. Czerwone porzeczki dostałam od sąsiadki, a z nich ugotowałam wspaniały dżem, którym przełożyłam biszkopt.
Dzisiaj upiekłam biszkopt w wersji bezglutenowej, a mianowicie z ryżowej mąki. Bardzo delikatny i puszysty biszkopt. Lubię próbować nowe przepisy, a przepis na biszkopt z ryżowej mąki wydawał mi się ciekawy.
Tort udekorowałam chrupiącą bezą i porzeczkami. Bardzo fajny tort z owocami, prosty w wykonaniu, w sam raz na lato!
Przepis na tort porzeczkowy
Składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm
- 5 białek
- 5 żółtek
- 175 ml cukru
- 175 ml mąki ryżowej
- szczypta soli
Masa porzeczkowa
- 700 ml czerwonej porzeczki + 300 ml
- 2 dl cukru
Masa śmietankowa
- ½ l ubitej śmietanki, 36%
- 400 g greckiego jogurtu, 10 %
- 4 listki żelatyny
- 150 ml cukru
Beza
- 2 białka
- 125 ml cukru pudru
Ubij pianę z solą na sztywno, po czym zacznij dodawać po łyżce cukru, stale ubijając. Ubijaj aż piana będzie gęsta i błyszcząca, około 15 minut. Następnie dodaj po jednym żółtku wciąż ubijając. Do tak ubitej piany wmieszaj delikatnie ryżową mąkę.
Dno tortownicy pokryj pergaminem i wyłóż masę. Piecz biszkopt na 160ºC w termoobiegu lub 175ºC bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Ostygnięty biszkopt przekrój na 3 placki.
Oczyszczone porzeczki zasyp cukrem i gotuj przez 30 minut. Gorące porzeczki przetrzyj przez sito. Jeśli dżem wciąć jest za rzadki, odparuj go jeszcze przez kilka minut. Ostudź.
Ubij białka z cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Przełóż masę do tej samej tortownicy, w której się piekł biszkopt. Susz bezę na 175ºC przez 5 minut potem zmniejsz temperaturę do 100ºC i susz bezę przez 30 minut. Wyjmij bezę i ostudź po czym oderwij od pergaminu.
Jogurt wyjmij na sito i odcedź w lodówce przez około 5 godzin. Listki żelatyny zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienie przez 30 minut. Odciśnij wodę i lekko podgrzej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ubij śmietanę na sztywno. Dodaj odcedzony jogurt i cukier, wymieszaj. Dodaj następnie żelatynę energicznie mieszając mikserem.
Przystąp do montowania tortu. Pierwszy placek posmaruj połową dżemu i kremem jogurtowo śmietankowym. Przykryj drugim plackiem, posmaruj resztą dżemu i kremem. Całość przykryj trzecim plackiem. Brzegi i wierzch torta posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż porzeczki, bezę i jeszcze raz porzeczki.
Bezę proponuję ułożyć na torcie na krótko przed podaniem, aby zachowała chrupkość.
8 komentarzy
Wygląda ślicznie i na pewno pysznie smakuje :)
Goście ocenili pozytywnie!
cudowny
Dziękuję!
Wspaniały!
Wygląda wspaniale, bardzo eleganckie połączenie bieli i czerwieni :)
Dziękuję Gin!
uwielbiam torciki bezowe! To moje ulubione smaki i przyznam się, że mogłabym je jeść chyba codziennie :) Oczywiście staram się to robić od czasu do czasu by dbać o formę i figurę ale jest to silniejsze ode mnie! :)
Ostatnio też znalazłam super stronę http://rogwojskiego.pl/ z tortowymi inspiracjami! Zbliża się komunia mojego brata więc namówię rodziców na tort z tamtej firmy bo chętnie bym spróbowała!