Szybki tort czekoladowy z malinowym musem. Tort czekoladowy, a właściwie torcik ma bardzo wilgotny spód, który przypomina brownie choć nie użyłam an jednego grama tłuszczu do jego wypieku. Krem czekoladowy nigdy nie robiłam tym sposobem ale na pewno Wam się spodoba, bo nie jest skomplikowany. Tort czekoladowy z malinami to klasyka. Tort jest szybki w przyrządzeniu, nie wymaga nasączania. Jest smaczny i mocno czekoladowy.
Szybki tort mocno czekoladowy
Składniki:
okrągła forma o średnicy 18 cm
Spód do tortu
100 g cukru
100 g brązowego cukru
110 g pszennej mąki
45 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki oczyszczonej sody
½ łyżeczki soli
1 duże jajko
120 ml zsiadłego mleka
120 ml zimnej mocnej kawy
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Suche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz na jednolitą masę. Użyj balonowej trzepaczki . Wytnij koło wielkości dna formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź.
Krem czekoladowy
55 g masła
30 g kakao
40 ml mleka
180 g cukru pudru
½ łyżeczki waniliowego ekstraktu
szczypta soli
Malinowy mus
300 g malin, u mnie mrożone
75 g cukru
2 listki żelatyny
Dodatkowo
łyżka kakao do posypania
Przygotuj krem. Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Dodaj kakao i zamieszaj trzepaczką balonówką. Dodaj cukier puder na przemian z mlekiem. mieszaj do uzyskania puszystej masy. Ostudź.
Namocz żelatynę w wodzie przez 20 minut. Zagotuj maliny z cukrem. Przetrzyj maliny przez sito. Podgrzej dodaj żelatynę i zamieszaj. Odstaw mus do ostygnięcia. Kiedy zacznie zamarzać posmaruj wierzch tortu. Kiedy mus zastygnie, posmaruj brzegi i wierzch tortu kremem. Na koniec posyp kakao.
9 komentarzy
Mocno czekoladowy! Super :)
Japp!
bede robic jutro, czy mozna pominac kawe i albo dodac cos innego? dzieciaki beda spozywaly tort
Trzeba dodać wodę lub mleko w takiej samej ilości jak kawa
Aż mi slinka cieknie… Na szczęście też dzś zrobiłam czekoladowe ciasto, więc mogę się jakoś pocieszyć.
przepyszny!!!
Dzięki!
Witam serdecznie:)
Mam pytanie czym mogę zastąpić zasiadłe mleko i czy zamiast brązowego cukru mogę dać 200 g białego?dziękuję bardzo i czekam na odpowiedź pozdrawiam
Cukier brązowy można zastąpić białym. Odnośnie mleka to nie rozumiem czy ciasto ma być bez produktów mlecznych to proponuję mleko roślinne.jeśli produkty mleczne są w diecie to mleko zsiadłe można zrobić samemu dodając łyżkę octu. Można również zamienić na jogurt. Pozdrawiam