Prosta pasta z awokado. Używam ją praktycznie do wszystkiego. Uniwersalna pasta z awokado do makaronu czy na kanapki. Awokado jest pyszne i zdrowe. Dosyć neutralne w smaku, więc można je mieszać z czym popadnie. Awokado z hummus to równie pyszna pasta do warzyw, warzywnych chipsów, kawałków chleba czyli tzw. finger food.
Pasta z awokado
Składniki:
4 porcje
2 avokado, średniej wielkości
1 ząbek czosnku
2 łyżki grubo zmielonych pistacji
2 łyżki natki pietruszki
2 dymki
2- 3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem, ponieważ awokado ciemnieje.
3 komentarze
Ten dodatek pistacji musi dodawać znakomitego smaku :)
Bardzo lubię wszelakie pasty na bazie awokado :) Pyszna, zwłaszcza ten dodatek pistacji :)
Ale pychota!