Jak ten czas leci! Ostatni dzień sierpnia, czy ostatni dzień lata to jeszcze trudno powiedzieć. U nas pogodnie co drugi dzień…więc nie ma problemu z zaplanowaniem długich spacerów jak i domowych porządków.
Dzisiaj zapraszam Was na przepis z kurczakiem, a mianowicie sałatkę z kurczaka i awokado w kanapce. Zostało mi trochę smażonej piersi z kurczaka i postanowiłam ją jakoś wykorzystać, a że ostatnio znowu piekłam podpłomyki zrobiłam więc kanapki.
Uwielbiam takie sałatki na poczekaniu, którymi można napełnić bagietki, pita czy inne pieczywo zamiast tradycyjnej wędliny. Kolorowo, zdrowo i smacznie!
Sałatka z kurczaka i awokado
Składniki:
na 4 kanapki
- 1 duża pierś z kurczaka, smażona lub pieczona
- 2 awokado
- 1 szalotka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 zielone chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 czubate łyżki majonezu, u mnie majonez domowy
- sól i pieprz do smaku
Awokado wydrąż łyżką, zgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Szalotkę i chili pokrój bardzo drobno. Pokrój paprykę w kostkę, przeciśnij czosnek przez praskę. Pierś kurczaka rozdrobnij na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełnij podpłomyki.
9 komentarzy
Jestem zachwycona, już wiem co będę miała na lunch jutro:)
Miłego wieczorka:)
Di
Dzięki!
Gosiu, jak ja lubię taką sałatkę!
Też bym tylko jadła i jadła…
Ależ pysznie wygląda, aż zgłodniałam:-)
Dzięki!
z chrupiącą bułeczką, nie mogę się oprzeć :)
przepysznie to wygląda…połączenie kurczaka z awokado nigdy nie zawodzi..:)
POzdrawiam:)
Dziękuję Sznupcia!