489
Bogatą w białko quinoa stosuję często w sałatkach. Zrobiłam niedawno białą quinoa z warzywami z grilla. Sałatka quinoa smakuje sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i świeżym tymiankiem.
Oczywiście nie mogę obyć się bez grzybów, które również znalazły miejsce w tej sałatce. Mam na myśli tu kurki. Inne warzywo, ktore często przetwarzam i dodałam też do tej sałatki to cukinia . Sałatka pasuje idealnie do grilla lub jako samodzielne, zdrowe danie wegetarianskie!
Przepis na sałatkę quinoa z grillowanymi warzywami
Składniki:
na 6 porcji
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 4 dymki
- 200 g kurek
- 1 dl quinoa
- 2 żółte chilli
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tymianku, świeży
Wykonanie:
- Ugotuj quinoa w osolonej wodzie.
- Ugrylluj paprykę w piekarniku. Przemyj zimną wodą, obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
- Pokrój cukinię skośnie, dopraw solą i ugrilluj.
- Oczyść grzyby. Jeśli są duże podziel i usmaż szybko na patelni z pieprzem i tymiankiem.
- Odetnij łodyżkę z chili, zroluj między palcami, aby usunąć pestki. Pokrój następnie na cienkie krążki. Dodaj pokrojoną dymkędo grzybów i podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Wymieszaj delikatnie wszystkie warzywa z quinoa i dopraw sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i tymiankiem.
- Podawaj sałatkę letnią lub na ciepło z grilla.
4 komentarze
Żółte chili? A skąd takie cudeńko?
Żółte chili kupilam ostatnio w Tesco, w duzej paczce, która zawierala chili w przeróznych kolorach.
Jeszcze nie jadłam quinoa, ciekawa jestem jak smakuje. Warzywa grillowane to mój przysmak.
[…] Z quinoa i grillowanymi warzywami – codojedzenia.pl […]