438
Jak ja lubię takie rozwiązania! Idę do lasu, zbieram jagody i kurki, a potem przetwarzam i kombinuję jakieś nowe potrawy. Tym razem zrobiłam młode ziemniaczki, no może już nie takie młode, z orientalnymi przyprawami. Do ziemniaków dodałam również kilka kurek, które po prostu same wpadły mi w ręce. Natura jest taka chojna!
To danie można spożyć jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy grilla. Wybierzcie sami.
Przepis na orientalne ziemniaki z kurkami na ostro
Składniki:
5 porcji
- 1 kg ziemniaków, gotowanych
- ½ łyżeczki tandoori masala
- szczypta pieprzu kajenskiego
- 10-15 kurek
- 3 łyżki dymki, posiekanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- sól
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki podziel, jeśli są duże.
- Wlej olej na patelnię i zacznij powoli podsmażać ziemniaki.
- Posyp ziemniaczki przyprawami i smaż, aż będą gorące i złote.
- Na osobnej patelni podsmaż szybko kurki, po trochu aby się usmażyły a nie ugotowały. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
- Dodaj jeszcze dymkę na samym końcu.
1 Komentarz
egzotycznie:)