Smażona cukinia na ostro. Prostszego dania chyba nie ma. Ja przepadam za takimi cukiniowymi plackami, chociażby z tego powodu, że nie muszę trzeć cukinii na tarce.
Cukinia to takie wdzięczne warzywo, którego nawet nie trzeba obierać. Wiadomo, że najwięcej witamin i minerałów jest zawsze w skórce. Poza tym ten zielony kolor… po prostu cieszy oczy!
Do cukinii przygotowałam specjalną panierkę z jajka, płatków chili i startej skórki z cytryny. Ciekawiej i smaczniej!
Smażona cukinia na ostro
Składniki:
2 porcje
- 1 cukinia, śedniej wielkości
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka płatków chili
- czarny pieprz do smaku
- 200 ml tartej bułki
- olej do smażenia
Dodatki
- Sos chili na bazie jogurtu
Wykonanie:
- Pokrój cukinię w plasterki i posól.
- Wymieszaj jajko z mąką kukurydzianą, skórką, pieprzem i chili. Maczaj plastry cukinii w przygotowanej mieszance, a następnie obtocz w bułce i usmaż je na patelni.
- Podawaj smażoną cukinię z sosem chili.
Cukinia należy do domowego przysmaku. Roladki z grillowanej cukinii , bigos z cukinii czy placki z cukinii to najczęściej przyrządzane przeze mnie potrawy nie mówiąc o słodkościach jak ciasto ucierane z cukinią. A jak Wy przyrządzacie cukinię?
Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca, którego tematem w sierpniu jest cukinia. Czekam na Wasze przepisy!
7 komentarzy
Wow, bardzie ciekawa panierka, pewnie wyostrza smak cukinii ;) Pozdrawiam
Tak, smakuje ostro…
fajna wieżyczka z cukini ;))
Artystyczna dusza odezwała się we mnie…hi,hi…
Moi chłopacy na drugi dzień poprosili o powtórkę!!!
Ładnie się prezentuje. Ostatnio się przekonuję do cukinii :)
Oj warto! Lubię cukinię w mojej kuchni
Pozdrawiam