Ostatnio objadam się kaszą jęczmienną. Lekkie sałatki na ciepło stają się powoli domową tradycją. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na sałatkę, w której znajdziecie orzechy pekan, smażoną cukinię i halloumi i oczywiście ugotowaną kaszę jęczmienną, a wszystko to polane pysznym dressingiem.
Świetna kompozycja słodko kwaśno i słona. Ser halloumi jest po prostu niezbędny w tej sałatce. Lekko słony, lekko ciągnący…Jeśli nie możecie kupić halloumi to polecam plastry cienko pokrojonego, smażonego boczku.
Lekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy pasuje świetnie na szybki obiad czy kolację. Uwielbiam takie kolorowe i zdrowe dania. Kasza jęczmienna nienawidzona przeze mnie w dzieciństwie teraz wyniesiona a wyżyny! Lubicie ?
Lekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy
Składniki:
na 2 porcje
- 100 g kaszy jęczmiennej w całości
- 1 cukinia, u mnie zielona
- 1 cebula
- ½ łyżeczki muscovado cukru, (demerara)
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki orzechów pecan
- garść rukoli
- 120 g halloumi
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Dressing
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżki winnego octu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie.
- Pokrój cukinię w cienkie plastry i usmaż na patelni lub ugrilluj.
- Pokrój cebulę w cienkie krążki, posyp muscovado cukrem i smaż aż cebula się ozłoci i lekko skarmelizuje.
- Pokrój halloumi w postkę i usmaż na oleju lun ugrilluj.
- Teraz wymieszaj gorącą kaszę, cebulę, cukinię, halloumi, orzechy pekan i rodzynki. Teraz dodaj rukola i lekko wymieszaj, aby rukola jedynie zwiędła odrobinę.
- Wymieszaj składniki na dressing i polej sałatkę.
6 komentarzy
wyborne połączenie składników, świetne rozwiązanie na wiosenne, ale wciąż chłodne dni :)
Dziękuję!
uwielbiam takie salatki :)
Do pracy byłabty idealna… gdyby szef kupił mikrofalę :)
No co za paskuda ten szef!
jak kolorowo i wiosennie ;))