523
Bardzo lubię halloumi, chociaż swoim wyglądem nie przyciąga on wzroku. Halloumi to rodzaj sera solankowego, o dosyć gumowej konsystencji i słodkawym smaku. Walorów smakowych nabiera halloumi dopiero po usmażeniu lub grillowaniu.
Robię często lekkie sałatki z halloumi, ale tym razem postanowiłam zapiec halloumi z warzywami w pomidorowym sosie. Zapiekanka z halloumi i oberżyny wyszła pyszna, a zjedliśmy ją z perskim chlebem barbari.
Zapiekanka z halloumi i oberżyną
Składniki:
- 1 oberżyna
- 200 g sera halloumi
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 bananowe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- olej so smażenia
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pokrój oberżynę w kostkę i posól, odstaw na na 30 minut. Wyciśnij lekko wodę z oberżyny i usmaż na oleju wraz z czosnkiem i cebulą.
- Pokrój halloumi w plasterki, smaż na złoty kolor.
- Pomidory dopraw solą, pieprzem i pokrojoną bazylią.
- W żaroodpornym ułóż warstwami warzywa i ser i zalej pomidorami.
- Zapiecz w piekarniku na 200ºC przez 20 minut.
3 komentarze
pięknie wygląda, musi być smaczna. A sera takiego nie jadłam no chyba że jadłam a nie wiedzialam że to on ;)
Czasem sobie myślę, że to taka przewrotność losu. Wiele jest przecież dań absolutnie przepysznych, których smak jest zupełnie nieadekwatny do wyglądu. Trochę mam tak z kuchnią indyjską, czasem trzeba się przemóc, żeby było smacznie ;) Ale wydaje mi się, że mimo wszystko to danie nie należy do pysznych brzydali!
Sadze, ze tak jest generalnie z kuchnia azjatycka, ale jak nie spróbujesz to nie wiesz… Ja należę do odważnych i jak nawet nie zjem to spróbuję!