Hej, hej! Dzisiaj zapraszam Was na szybki obiad z makaronem. Lubicie potrawy z oberżyną, to zapiekanka makaronowa z oberżyną na pewno Wam przypadnie do smaku. Bardzo lubię sosy z bakłażanem czyli oberżyną…tak, tak to warzywo ma dwie nazwy, które stosuję zamiennie. Nie dziwcie się więc jeśli piszę bakłażan lub oberżyna. Lubię smak tego warzywa i przyznam, że wolę smażonego bakłażana. Jednakże bakłażan bardzo wciąga tłuszcz podczas smażenia. Można tego uniknąć w prosty sposób. Zawsze przed jego obróbką kroję warzywo w krążki lub podłużne paski, solę i odstawiam na durszlaku. Bakłażan puszcza soki przez co szybciej się smaży przy minimalnej ilości tłuszczu. Czasami grilluję warzywo w całości, jeśli mam zamiar przygotować przystawkę z jogurtem po persku. Czasami kroję bakłażana na cienkie plasterki i panieruję jak w włoskiej zapiekance. Do makaronu wolę jednak pokroić go w kostkę i ładnie zrumienić.
Zapiekanka makaronowa to proste danie. Makaron i bakłażan to świetna para. Sos do makaronu z bakłażanem robię często i zawsze jestem zadowolona. Po prostu lubię bakłażan i to jest chyba całą tajemnicą tego dania.
Zapiekanka makaronowa
Składniki:
4-5 porcji
250 g makaronu, waga sucha
3 bakłażany, około 600 g
2 łyżki oleju
400 g krojonych pomidorów z puszki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
5 suszonych pomidorów w oleju
150 g twarogu
100 g mozzarella
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Pokrój bakłażany w dużą kostkę i ułóż na durszlaku. Posól i odstaw na godzinę. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie i odcedź. Zachowaj 200 ml wody od gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Pokrój drobno cebulę, czosnek, suszone pomidory i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory i pokrojone liście bazylii. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż bakłażany na oleju na złoty kolor, dodaj do sosu wraz z makaronem. Wlej wodę. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i napełnij makaronem. Posyp utartą mozzarellą. Wstaw zapiekankę do nagrzanego na 175ºC piekarnika na 15 minut. Wyjmij i podawaj na gorąco.