Pasta to włoska nazwa makaronu ale również potraw z makaronem w roli głównej i niezliczonymi dodatkami. Mogą to być sosy, warzywa, mięsa, czy nawet makaron polany delikatną oliwą z oliwek.
Moja dzisiejsza pasta jest ściśle wegetarianska. Użyłam do niej niewiele warzyw ale za to bardzo aromatycznych. Mam tu na myśli bakłażana (auberzyna), który po podsmażeniu nabiera charakterystycznego aromatu. Do tej kombinacji dołączyła niezawodna mozzarella, bez której Włosi nie mogą się obejść. Ja też zaczynam mieć takie ciągnotki. Mozzarella w zapiekanych kanapkach bolognese czy kanapkach z kurczakiem jest po prostu przysłowiową kropką nad i.
Przepis na pasta czyli sos do makaronu z bakłażanem i mozzarellą
Składniki:
na 5 porcji
- 250 g makaronu, sucha masa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 bakłażany (auberzyny), duże
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 puszka pomidorow, pokrojonych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 100 g sera mozzarella
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz kajenski
Wykonanie:
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
- Umyj i pokrój w kostkę bakłażany, również obraną ze skórki cebulę.
- Obierz i pokrój czosnek w cienkie plasterki.
- Smaż baklażany partiami. Bakłażan powinien być rumiany i całkowicie miękki.
- Dodaj pomidory z puszki i zagotuj sos. Na końcu dopraw sos śmietaną i swieżą bazylią.
- Wymieszaj sos z makaronem i pokrojoną mozzarellą