Leniwa niedziela! Dzisiaj zapraszam na szybki obiad, wołowina z warzywami i nudlami. Do tego przepisu użyłam nudne jajeczne. Uwielbiam to danie, bo można je przyrządzić na wiele sposobów. Wołowinę można zastąpić wieprzowiną lub filetem z kurczaka. Polecam woke z krewetkami. Dawno nie przyrządzałam wołowiny z nudlami, więc dzisiaj postawiłam na to mięso.
Przyrządzając dania z wołowiną ważne jest aby wybrać dobrą i dojrzałą wołowinę. Należy ją poddać krótkiej obróbce cieplnej. Osobiście lubię, kiedy mięso do woke jest marynowane i tak zrobiłam w tym przepisie. Wołowiny, której użyłam to wołowina zwana ligawą, pokrojona w cienkie paski.
Do wołowiny pasuje szereg warzyw. Praktycznie można wykorzystać dowolne warzywa jak paprykę, brokuły, fasolkę szparagową, marchewkę, również grzyby. Warzywa z woke powinny być wciąż lekko chrupiące. Do przygotowania tego dania potrzebna jest patelnia woke lub duża i głęboka patelnia, tak aby można było łatwo mieszać lub odsunąć na boki usmażone składniki. Woke polega na smażenia poszczególnych składników w ścisłej kolejności. Zaczynamy od warzyw, a kończymy na mięsie.
Na koniec dodajemy nudle, które uprzednio zalewamy wrzątkiem. Jeśli woke jest gotowy, a wy zapomnieliście o nudlach można je lekko podgotować.
Do tego dania warto dodać kolendrę, dymkę i chili oraz jasną soję i ocet ryżowy. Są to charakterystyczne składniki dla azjatyckiego woke. Jeśli jednak nie lubicie kolendry to możecie dodać inne świeże zioło jak natkę pietruszki, czy azjatycką bazylię. Oczywiście smak woke będzie nieco inny.
Wołowina z warzywami i nudlami
4 porcje
Składniki:
450 g ligawy lub polędwicy wołowej
1 papryka
1 zielone chili
2 marchewki
1 czosnek solo
250 g brokułu
4 dymki
5 cm świeżego imbiru
1 doniczka świeżej kolendry
150 g selera korzeniowego
2 pak choi lub 200 g białej lub pekińskiej kapusty
1½ łyżki nasion sezamu do posypania
2 łyżki kokosowego oleju bezzapachowego
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżki soi
1 łyżka oleju sezamowego
250 g nudli jajecznych
Marynata do wołowiny
1 łyżka sezamowego oleju
2 łyżeczki soi azjatyckiej
Zacznij od przygotowania warzyw. Brokuły podziel na małe różyczki. Marchewkę, seler i imbir pokrój na cienkie słupki. Paprykę pokrój na podłużne paski. Czosnek i chili pokrój na plasterki. Grubo posiekaj kolendrę. Pak choi pokrój na grube kawałki. Jeśli użyjesz kapusty to pokrój ją na cienkie paski. Pak choi jest mniej twardy niż kapusta.
Wołowinę pokrój w cienkie paski i wymieszaj z olejem sezamowym i soją. Nudne zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź.
Rozgrzej olej kokosowy i zacznij smażyć brokuły, marchewkę i seler, czosnek i chili. Smaż około 2 minut. Następnie dodaj pak choi i paprykę. Smaż aż warzywa będą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. Odsuń warzywa na boki woke i włóż wołowinę. Smaż w wysokiej temperaturze i bardzo krótko, około 1 minuty. Następnie dodaj odcedzone olej sezamowy, odcedzone nudle i kolendrę. Wymieszaj wszystkie składniki. Posyp danie prawnym sezamem i dymką, pokrojoną w piórka. Smacznego!
2 komentarze
Genialny prosty przepis, , łatwy w przygotowaniu a smak niesamowity, polecam
Super wege micha :)