Czekoladowa rolada z dulce de leche

Dawno, dawno nie robiłam ciasta z kremem. Czekoladowa rolada z dulce de leche wydała mi się  szybką i łatwą alternatywą na zaspokojenie mojej ochoty na ciasto z kremem. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Do rolady przygotowałam krem na maśle i białkach z dodatkiem dulce de leche. Ten krem zawsze się udaje i idealnie pasuje do ciasta z kremem, jakim niewątpliwie jest czekoladowa rolada.

czekoladowa rolada przepis

Jak zwykle wyszło mi sporo kremu, starczyło więc na udekorowanie rolady. Rolada wyszła trochę nierówna, co potwierdza tylko, że jestem amatorką. Mimo wszystko moja nie perfekcyjność nie miała wpływu na smak ciasta.

czekoladowa rolada

Czekoladowa rolada

Składniki:

3 jajka

90 g cukru

90 g pszennej mąki

20 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

25 ml mleka

Krem maślany z dulce de leche

2 białka (70 g)

120 g cukru

szczypta soli

250 g masła

mała puszka kremu kajmakowego

10 wiśni w syropie lub innych owoców

rolada czekoladowa

Nastaw piekarnik na 230ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i solą na puszysto. Miksuj około 10 minut. W misce wymieszaj, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połącz suche składniki z masą jajeczną. Następnie dodaj mleko i wymieszaj szpatułką. Przygotuj blaszkę z piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 5 minut. Wyjmij ciasto. Przygotuj nowy papier, posyp cukrem i na wierzchu połóż upieczone ciasto. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Przygotuj kąpiel wodną. W drugim garnuszku umieść białka i cukier, umieść na parującą wodą.  Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z garnka z wodą i zmiksuj pianę na sztywno. Kiedy piana jest już sztywna i lśniąca dodaj po kawałku miękkiego masła cały czas miksując. Na koniec dodaj krem kajmakowy – dulce de leche. Możesz dodać mniej jeśli nie chcesz aby krem był zbyt słodki. Rozwiń delikatnie ciasto i posmaruj kremem. Część odłóż do dekoracji. Zwiń roladę i włóż do lodówki. Kiedy ciasto się ściśnie udekoruj rozetkami z reszty kremu i pokrój na 10 porcji. Smacznego

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.