Dawno, dawno nie robiłam ciasta z kremem. Czekoladowa rolada z dulce de leche wydała mi się szybką i łatwą alternatywą na zaspokojenie mojej ochoty na ciasto z kremem. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Do rolady przygotowałam krem na maśle i białkach z dodatkiem dulce de leche. Ten krem zawsze się udaje i idealnie pasuje do ciasta z kremem, jakim niewątpliwie jest czekoladowa rolada.
Jak zwykle wyszło mi sporo kremu, starczyło więc na udekorowanie rolady. Rolada wyszła trochę nierówna, co potwierdza tylko, że jestem amatorką. Mimo wszystko moja nie perfekcyjność nie miała wpływu na smak ciasta.
Czekoladowa rolada
Składniki:
3 jajka
90 g cukru
90 g pszennej mąki
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
25 ml mleka
Krem maślany z dulce de leche
2 białka (70 g)
120 g cukru
szczypta soli
250 g masła
mała puszka kremu kajmakowego
10 wiśni w syropie lub innych owoców
Nastaw piekarnik na 230ºC. Zmiksuj jajka z cukrem i solą na puszysto. Miksuj około 10 minut. W misce wymieszaj, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połącz suche składniki z masą jajeczną. Następnie dodaj mleko i wymieszaj szpatułką. Przygotuj blaszkę z piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 5 minut. Wyjmij ciasto. Przygotuj nowy papier, posyp cukrem i na wierzchu połóż upieczone ciasto. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Przygotuj kąpiel wodną. W drugim garnuszku umieść białka i cukier, umieść na parującą wodą. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z garnka z wodą i zmiksuj pianę na sztywno. Kiedy piana jest już sztywna i lśniąca dodaj po kawałku miękkiego masła cały czas miksując. Na koniec dodaj krem kajmakowy – dulce de leche. Możesz dodać mniej jeśli nie chcesz aby krem był zbyt słodki. Rozwiń delikatnie ciasto i posmaruj kremem. Część odłóż do dekoracji. Zwiń roladę i włóż do lodówki. Kiedy ciasto się ściśnie udekoruj rozetkami z reszty kremu i pokrój na 10 porcji. Smacznego
11 komentarzy
jakdla mnie wygląda perfekcyjnie :) od serca i domowa :) chociaż nie jestem zwolenniczką słodyczy, to przepis brzmi super i chętnie spróbowałabym do gorzkiej kawy :)
jak dla mnie, wyglada perfekcyjnie :) z sercem i domowa :) chociaż zwolenniczką słodyczy nie jestem, przepis brzmi ciekawie. Chętnie bym spróbowała do gorzkiej kawy:)
Rolada wygląda wspaniale. Bardzo lubię krem kajmakowy, tyle że bez surowych białek. Kiedyś zajadałam się koglem moglem, a obecnie boję się surowych jaj:)
W Szwecji nie ma sarmonelli, ale będąc w Polsce jakoś nie myślę o niej…
ale kusząco wygląda!
Ojoj Gosiu ale pyszności :-) wspaniała roladka :-)
Przepięknie wygląda ta rolada a krem wyjadałybyśmy łyżeczką z miski zanim jeszcze trafiłby do ciasta :D
Krem trafifi na roladę, ale nic się nie zmarnowało, bo miska została wylizana!
Muszę się w końcu odważyć i zrobić roladę… Twoja wygląda obłędnie!!!
Polecam, to nic trudnego!
Na Śląsku, skąd pochodzę, „rolada” to zawijany zraz wołowy i ja ciągle nie umiem się przyzwyczaić, że rolada to może być ciasto ;)