No tak kochani , 18 lat temu potańczyłam w Sylwestra z brzuchem pod sam nos, w Nowy Rok odpoczywałam zasłużenie , a 2 stycznia z rana jechałam na porodówkę. Po czterech godzinach urodziłam drugiego synusia, który ważył, bagatela 4,5 kg i mierzył 56 cm. Dzisiaj Jonas waży znacznie więcej, a mierzy 1,90 cm. Istny szczypiorek!
Prezenty urodzinowe już wręczone, a ten wspaniały szwedzki tort marcepanowy zjedzony. Princesstårta czyli po polsku tort dla księżniczki jest jednym z najpopularniejszych tortów w Szwecji. Oczywiście zielony marcepan na wierzchu dodaje mu wiele uroku i smaku. Taką marcepanową przykrywkę kupuję zazwyczaj już gotową.
Jest to tort z bitą śmietaną, z dodatkiem dżemu malinowego ( ja dodaję świeże maliny) i gęstego kremu waniliowego. Biszkopt to tego tortu jest dosyć nietypowy, bo ubite jajka zalewa się wrzątkiem. Biszkopt jest bardzo mięciutki i słodki. Dlatego ubitą śmietanę już nie słodzę. Używam śmietanki 40%, więc nie dodaję też fix.
Szwedzki tort marcepanowy
8 – 10 porcji
Składniki:
Przepis na biszkopt
3 jaja
250 g cukru
200 g mąki
100 ml wrzątku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem waniliowy
200 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo
300 ml śmietanki 40 %
gotowy marcepanowy krążek o średnicy 30 cm lub 300 g marcepanu i zielony barwnik
200 g malin
1 łyżka cukru pudru
Ubij jaja z cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek mieszając cały czas. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zamieszaj delikatnie łyżką. Wylej mase do okrągłej foremki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz biszkopt na 160ºC przez 30 minut. Ostudź.
W międzyczasie ugotuj krem. Wymieszaj żółtka z mlekiem, mąką ziemniaczaną i cukrem i zagotuj, mieszaj cały czas, dopóki krem nie zacznie gęstnieć. Przykryj krem folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu. Krem jest gęsty, ale po wymieszaniu z cukrem pudrem lekko się rozpuści. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj trzepaczką.
Ostudzony biszkopt pokrój na dwa placki. Na pierwszy wyłóż krem waniliowy, przykryj drugim plackiem. Na wierzchu ułóż maliny, a następnie ubita śmietanę w postaci lekko zaokrąglonego kopca. Przykryj marcepanem i posyp cukrem pudrem.
11 komentarzy
Wszystkiego najlepszego dla syna! A tort wygląda wspaniale ;))
Dziekuje Iza!
Też ważyłam po urodzeniu 4,5 kg! Na szczęście na 1,90 m nie wyrosłam, a na 1,75 m, ale ważę prawie że odpowiednio… :) A tort piękny!
wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby :)
Kocham Princesstårta, byle tylko masa go pokrywajaca nie byla za gruba.
U nas przeciwnie, choć na tym torcie marcepan jest cienko rozwałkowany
Najlepsze życzenia dla syna :)
Tort wspaniały :)
wygląda przepysznie! chyba się skuszę na przygotowanie takiego na swoje urodziny :)
O dzięki!
Wygląda super. Widziałam takie torty w cukierni podczas ostatniej wizyty w Sztokholmie, ale nie miałam okazji spróbować jeszcze. Może przygotuję taki na urodziny swojego bloga… :)
Kurcze przepis stary jak świat, ale jakże genialny. Robiłem tort w weekend i wyszedł mi wyśmienicie.