Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą

Tort czekoladowy z czekoladową bezą…kto lubi czekoladę? Na pewno moje dzieci! Od dawna chciałam upiec to ciasto ale zawsze coś mi wypadło. Zostaliśmy zaproszeni na urodziny. Ponieważ solenizant nie życzył sobie prezentów postanowiłam z S. że upiekę tort czekoladowy zamiast prezentu. Jak myślicie, ucieszył się? Pewnie! Ten tort powalił nas na obie łopatki. Jest tak syty i niesamowicie smaczny, że głowa boli. Jest w nim wszystko co lubię. Mnóstwo czekolady, czekoladowa beza i orzeźwiające owoce. Tort świetnie pasuje na wszystkie okazje. Możecie go upiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu.

tort czekoladowy

tort_przepis

Tort czekoladowy

Składniki:

okrągła forma o średnicy 26 cm

225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

2 łyżki likieru amaretto

100 g masła

2 jajka

4 żółtka

75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

60 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

60 g zmielonych migdałów

Beza

4 białka

180 g cukru

1 łyżeczka octu

1 łyżka kakao

2 łyżeczki kukurydzianej skrobii

50 g rozpuszczonej czekolady

Dekoracja

borówki

physalis

50 g czekolady

jeżyny

maliny

migdały w czekoladzie

tort świąteczny

Nastaw piekarnik na 160ºC. Posmaruj formę tłuszczem. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. W misce miksera umieść żółtka, jajka, wanilię i cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i  proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam przez 15 minut). Wyjmij ciasto z piekarnika i wtedy dopiero zacznij ubijać pianę, inaczej piana opadnie. Ciasto jest niedopieczone ale nic mu się nie stanie.

tort_czekoladowo_bezowy

Ubij białka na puszysto dodając po łyżce cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca dodaj ocet i skrobię kukurydzianą, zmiksuj. Wsyp kakao i wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Zamieszaj kilka razy i wyłóż bezę na ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika. Podwyższ temperaturę do 175ºC i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu beza będzie z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca. Ostudź ciasto. Najlepiej przygotuj na dzień przed podaniem lub schłodź w lodówce. Ciasto powinno być bardzo wilgotne w środku. Ułóż owoce na wierzchu. Rozpuść czekoladę i wylej na gładką powierzchnię, np. marmurową deskę. Poczekaj aż czekolada zastygnie. Następnie nożem skrob czekoladą tworząc czekoladowe cygara. Ułóż je na wierzchu tortu wraz z migdałami.

 

 

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.