553
Uwielbiam piec ciasta tortowe typu krajanki. Nigdy nie wiadomo, co można wymyśleć w ostatniej chwili. Właściwie, to miałam zrobić inny deser ale w ostatniej chwili zmieniły mi się moje plany.
Krajanka czekoladowa z malinami i bitą śmietaną nie była wcale gorszym deserem. Dodatkowo posypałam moją krajankę tortową kakaem i ozdobiłam malinami.
Czekoladowa krajanka
Składniki:
na spód czekoladowy:
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 4 biała
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 40 g kakao
Nadzienie do ciasta:
- 3 ½ dl śmietanki
- 1 dl malin + 1 dl do przybrania
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Ubij żółtka z połową cukru, aż cukier się rozpuści.
- Ubij pianę z białek z resztą cukru i wymieszaj delikatnie z żółtkami .
- Przesiej obie mąki i kakao do masy jajecznej i wymieszaj ostrożnie.
- Ciasto czekoladowe rosmaruj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 25, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz ciasto w temperaturze 220 º C, piekarnik z termoobiegiem, zaledwie 5-7 minut.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia pod wilgotną ściereczką.
- Ubij śmietankę z cukrem i wymieszaj w malinami. Podziel spód ciasta na pół. Posmaruj pierwszy placek śmietaną i gdzie niegdzie powtykaj całe maliny. Przykryj drugim plackiem.
- Posyp ciasto kakaem i podziel na kawałki. Udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem.
2 komentarze
Ja wiem, że to przepis sprzed pięciu lat, ale bardzo mi się spodobał i chciałabym go zrobić, mam tylko pytanie: czy do ciasta nie trzeba jakiegoś masła albo oleju, żeby się nie rozpadło? I czy do bitej śmietany nie trzeba dodać żelatyny lub galaretki, żeby się trzymała pomiędzy plackami?
Ciasto to biszkopt, wiec nie potrzeba masla. Sa rozne kremowki, na ogol nie uzywam zelatyny do smietany, ale uzywam kremowki o najwyzszej zawartosci tluszczu min 36%. Dla pewnosci mozna dodac fix do smietany lub serek mascarpone.