Zapraszam na kolejne bardzo aromatyczne dyniowe ciasto z czekoladą i laskowymi orzechami. Jakoś do smaku przypadły nam dyniowe wypieki. Jeszcze nie jeden taki wypiek, ukaże się na codojedzenia. A tymczasem polecam Wam wypróbować przepis na dzisiejsze ciasto z dynią. Jak wspomniałam ciasto jest bardzo aromatyczne, bo dodałam i kardamon i imbir i jeszcze szczyptę szafranu.
Puree z dyni oczywiście sama przygotowałam. Jak już pisałam wcześniej na ogół piekę dynię w piekarniku przez dobre pół godziny, a po ostudzeniu obieram ze skórki i wedle potrzeb miksuję lub rozgniatam widelcem. Mając dyniowe puree pod ręką możecie wykorzystać je do zupy dyniowej, różnego rodzaju pierożków, do wypieku chleba czy ciast. Dlatego polecam kupić dużą dynią, bo na pewno ją szybko zużyjecie.
Dyniowe ciasto z czekoladą i orzechami
Składniki:
- 250 g + 3 łyżki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta szafranu, na czubek łyżeczki, rozpuszczonego w maśle
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g stopionego masła
- 300 ml dyniowego puree
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 2 jajka
Jajka utrzyj z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj roztopione masło i zmiksuj. Dodaj dyniowe puree i też zmiksuj. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie zawiń w ściereczkę i pocieraj orzechy. Oczyszczone ze skórki orzechy grubo posiekaj. Posiekaj również czekoladę. Wymieszaj mąkę z proszkiem, resztą przypraw, orzechami i czekoladą. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Piecz ciasto w piekarniku na termoobiegu nagrzanym na 175ºC przez około 45 minut. Ostudź ciasto przed krojeniem.
7 komentarzy
cudny kolorek ma
Nigdy jeszcze nie jadłem dyniowego ciasta ale przekonałaś mnie, że kiedyś musi być ten pierwszy raz. Wygląda bardzo apetycznie a orzechy i czekolada to coś co Tygrysy lubią najbardziej :)
Pozdrawiam,
Jacek
Piękny ma kolorek jak wszystkie dyniowe wypieki, dodatek orzechów brzmi smakowicie!
piękny kolor i coś czuję, że to ciasto mojego ulubionego typu, czyli mięsiste i wilgotne :-) cudne :-)
O dziękuję, że tu zawitałaś!
Cudownie słoneczny, wygląda bajecznie :)
Już kolejny raz trafiam na przepis, w którym składnikiem jest dynia. To chyba taka jesienna pora sprawia, że to warzywo jest tak bardzo popularne. Dla mnie jednak bardziej kojarzy się z zupą (kremem oczywiście) lub z marynowaniem. Nie spodziewąłem się, że dynia można być użyta w cieście. Chociaż skoro marchew może…