469
Do wczorajszego kurczaka tandoori upieklam rowniez fantastyczny chlebek naan nadziewany dynia. Cos fantastycznego! Taki naan mozna jesc z roznymi hinduskimi potrawami. Slodkawy posmak dynii swietnie pasuje do ostrego kurczaka tandoori czy sosu curry.
Przepis na naan chlebek nadziewany dynia
Składniki:
na 16 sztuk naan
- 10 dl mąki
- 2 ½ dl jogurtu, greckiego, gestego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 10 g drożdży
Nadzienie z dynii
- 1 mała dynia
- 2 ząbki czosnku
- 1 doniczka kolendry
- 1 dl czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 1/2 łyżeczki garam masala przyprawy
- 1 łyżka czarnego sezamu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pokrusz drożdże i wymieszaj z jogurtem, sola, jajkiem i mąka. Zagniec luzne ciasto. Zostaw do wyrosniecia na godzinę.
- Obierz i oczyść dynię z pestek. Podziel na kawałki i piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 º C. Pozostaw do ostygnięcia.
- Rozgniec prażone kawałki dynii widelcem i wymieszaj z posiekaną kolendrą, czerwoną cebulą i przyprawami.
- Podziel ciasto na 16 kulek. Wypełnij każdą kulkę 1 łyżką nadzienia z dyni i spłaszcz na grubośc 1 cm.
- Piecz naan w piekarniku na 225º C (termoobieg), okolo 20 minut.
2 komentarze
takiego chlebka jeszcze nie jadłam!
pozdrawiam ciepło!,
Szana :)
jaki fajny pomysł ;)