Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków.
Chleb na proszku
Składniki:
podłużna forma o pojemności 1,5 l
450 ml siadłego mleka
200 ml wody
100 g laskowych orzechów
60 g słonecznika
40 g łamanego siemienia lnianego
180 g łamanego śruty z żyta
50 g gryczanych płatków
120 g mąki żytniej
140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
70 g mąki orkiszowej
100 ml czerwonej borówki, mrożonej
70 g rodzynek
50 g suszonych moreli
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
1½ łyżeczki soli
20 g mąki z dzikiej róży, można pominąć
2 łyżki nasion sezamu do posypania
Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej siadłe mleko, mrożoną borówkę, dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę. Wyjmij chleb z piekarnika, przestudź w formie przez 10 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
3 komentarze
Pięknie wyszedł! Do tej pory przerobiłam chleb na zakwasie i drożdżach, ale na proszku do pieczenia jeszcze nie próbowałam : ) Przepis zachowam, bo lubię pieczywo pełnoziarniste o bogatym składzie, z ulubionymi ziarnami i dodatkami. Taki domowy chlebek na słodko to oryginalna i zdrowa propozycja na śniadanie. PS: Bardzo zaskoczyłaś mnie mąką z dzikiej róży, jestem ciekawa jej właściwości, choć z dostępnością będzie raczej krucho ;/ Pozdrawiam
Zazwyczaj kupowałam,mąka należy do tzw. superfood, ale w zeszłym roku nazbierałam owoców róży, ususzyłam i zmieliłam na proszek. Smakuje lekko owocowo. Bardzo fajny dodatek do owocowej zupy lub kisielu, nie mówiąc o dużej zawartości witaminy C i błonnika. Polecam.
Wygląda pysznie !