Całkiem przypadkiem natrafiłam na norweski chleb lomper. Szukałam inspiracji jak wykorzystać resztki ziemniaków i znalazłam ją na blogu North Wild Kitched. Jest to prosty przepis na chleb typu podpłomyki, na który składają się ugotowane i zmielone ziemniaki – u mnie odwieczne resztki. Przepis jest uniwersalny, ponieważ można użyć dowolnie wybraną mąkę. Całkiem na luzie podeszłam do tego przepisu… Asch, całe moje gotowanie traktuję na luzie. Gotuję to co lubię, gotuję to co może mi posmakować, gotuję dla siebie, rodziny dla Was, na luzie!
Norweski lomper to prosty chlebek w postaci cienkich placków, który pasuje z czym popadnie. Idealny do zupy lub gulaszu, z powodzeniem może zastąpić chleb hot dog. Do przyrządzenia chleba potrzeba jedynie dwóch składników, ugotowanych ziemniaków i mąki. Ten chleb to takie podpłomyki, które można piec na suchej i mocno rozgrzanej patelni lub na kamieniu do pizzy. Chlebek puszy się jak naan czy pita, choć nie zawiera ani drożdży, proszku czy innego środka. Prawda, że prosty chleb?
Norweski chleb lomper
8 sztuk
Składniki:
300 g ziemniaków, ugotowanych
60 g pszennej mąki + mąka do podsypania
Do przyrządzenia podpłomyków można użyć resztki ziemniaków z obiadu zmiksowanych na puree. Świeżo ugotowane ziemniaki odcedź z wody i zmiksuj na puszyste puree. Ostudź. Następnie dodaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Połowę mąki pszennej mąki można wymienić na orkiszową pełnoziarnistą lub żytnią. Podziel ciasto na małe kulki o wadze około 50 g. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek podsypując mąką. Rozgrzej patelnię lub kamień do pizzy. Piecz placki po obu stronach po około 30 sekund.
2 komentarze
Uwielbiam. Najlepsze lømper to właśnie te „domowe” posmarowane kremowym serkiem z wędzonym łososiem i rukolą.
O tak! Taka kanapka musi być pyszna!