Naan z patelni z ziołowym masłem

Dawno nie piekłam naan z patelni, a to dlatego bo dawano nie gotowałam curry. Przepis na naan z patelni to szybki naan. Tym razem mam dla Was nowy przepis na naan z patelni z ziołowym ghee. Taki świeżo „upieczony naan” jest pyszny i idealny do gęstych sosów curry. Piekę naan jeśli planuję grillowe party i wtedy przyrządzam różne sosy o pasty, które można nabierać samym chlebem. Nie są potrzebne ani widelce ani noże tylko chęci upieczenia naan  i pogoda.

przepis na naan z patelni

Ten chleb jest pyszny i sprawdzi się o każdej porze roku. Można go upiec na grillu latem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem.

przepis na naan z masłem ziołowym

Przepis na naan z patelni

16 naan

Składniki:

60 ml ciepłej wody

1 łyżka miodu

1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży

180 ml ciepłego mleka

250 ml greckiego jogurtu

600 g pszennej mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

100 g masła

1 czosnek solo

200 ml  drobno pokrojonych ziół, pietruszki lub mieszanka różnych ziół

przepis na naan

Drożdże rozpuścić w podgrzanym i wodzie. Dodać 1 łyżkę miodu i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Rozczyn  powinien dobrze się pienić. Do misy malaksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj i dodaj rozczyn wraz z jogurtem. Zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno być trochę lepkie i bardzo miękkie. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia. po 50 minutach. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, złóż kilka razy, odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj bardzo cienko. Żeliwną patelnię lub zwykłą patelnię mocno rozgrzej i piecz naan pod przezroczystą przykrywką. Placki „dostają bąble” . Upieczone po obu stronach są rumiane i miękkie. Upieczone placki należy owinąć w ściereczkę i włożyć do torebki foliowej.

Rozpuścić masło na patelni. Dodać pokrojone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać naan masłem ziołowym, ciepły i tuż przed podaniem. Najlepiej podać ziołowe masło w małej miseczce i każdy może sobie polać naan według uznania. Naan świetnie pasuje do curry jak butter chicken.

Ostygające placki stają się suche. Naan można zamrozić. Ja rozmrażam je w dobrze nagrzanym piekarniku owinięte w aluminiową folię. Smacznego!

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.