Dawno nie piekłam naan z patelni, a to dlatego bo dawano nie gotowałam curry. Przepis na naan z patelni to szybki naan. Tym razem mam dla Was nowy przepis na naan z patelni z ziołowym ghee. Taki świeżo „upieczony naan” jest pyszny i idealny do gęstych sosów curry. Piekę naan jeśli planuję grillowe party i wtedy przyrządzam różne sosy o pasty, które można nabierać samym chlebem. Nie są potrzebne ani widelce ani noże tylko chęci upieczenia naan i pogoda.
Ten chleb jest pyszny i sprawdzi się o każdej porze roku. Można go upiec na grillu latem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem.
Przepis na naan z patelni
16 naan
Składniki:
60 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży
180 ml ciepłego mleka
250 ml greckiego jogurtu
600 g pszennej mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
100 g masła
1 czosnek solo
200 ml drobno pokrojonych ziół, pietruszki lub mieszanka różnych ziół
Drożdże rozpuścić w podgrzanym i wodzie. Dodać 1 łyżkę miodu i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Rozczyn powinien dobrze się pienić. Do misy malaksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj i dodaj rozczyn wraz z jogurtem. Zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno być trochę lepkie i bardzo miękkie. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia. po 50 minutach. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, złóż kilka razy, odczekaj 10 minut po czym podziel ciasto na 16 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj bardzo cienko. Żeliwną patelnię lub zwykłą patelnię mocno rozgrzej i piecz naan pod przezroczystą przykrywką. Placki „dostają bąble” . Upieczone po obu stronach są rumiane i miękkie. Upieczone placki należy owinąć w ściereczkę i włożyć do torebki foliowej.
Rozpuścić masło na patelni. Dodać pokrojone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać naan masłem ziołowym, ciepły i tuż przed podaniem. Najlepiej podać ziołowe masło w małej miseczce i każdy może sobie polać naan według uznania. Naan świetnie pasuje do curry jak butter chicken.
Ostygające placki stają się suche. Naan można zamrozić. Ja rozmrażam je w dobrze nagrzanym piekarniku owinięte w aluminiową folię. Smacznego!
4 komentarze
wygląda zachęcająco, chętnie bym spróbowała, szczególnie to ziołowe masło mnie przekonuje :)
Zjadłybyśmy z hummusem <3 :D
Wygląda pysznie, z pewnością smakuje jeszcze lepiej i jest doskonałym pomysłem na kolację na zewnątrz. Aktualna pogoda jeszcze do takich nie zachęca, więc tym bardziej przyda się przepis na naan z patelni! Świetny blog! :)
Dziękuję bardzo!