Jarskie wrap z naan, batatów i awokado

Moje jarskie wrap z naan, batatów i awokado są pyszne, świeże i wzbudzające apetyt. Bardzo lubię mieszać różne kuchnie. Okazało się, że chlebek naan świetnie pasuje jako wrap. Uwielbiam nadziane warzywami naan, polane jogurtowym dressingiem o smaku kolendry, limonki i miodu.. Przepadam za pieczonymi batatami. Pozostało mi nic innego jak tylko wszystkie ulubione smaki połączyć w jedną pyszną całość. Dla mnie to super jedzenie. Delikatne, bezmięsne i mało pracochłonne, oczywiście pod warunkiem, że mam zamrożony naan. Akurat upiekłam kolejną porcję podpłomyków naan i po raz pierwszy na kamieniu do pieczeniu. Naan pieczony na kamieniu jest świetny i najbardziej zbliżony do naan pieczonego w Indiach. Znowu dzisiaj byłam zadowolona, bo piekło mi się jak po maśle! Dlaczego wcześniej nie sprawiłam sobie taki kamień do pieczenia?…

jarskie wrap

Jarskie wrap są bardzo smaczne i pożywne. Wzbogaciły moje wegetariańskie menu. Wiele osób uważa, że kuchnia wegetariańska jest monotonna i bardzo ograniczona. Ja uważam, że gotować po wegetariańsku po prostu trzeba się nauczyć. Bez problemu mogłabym serwować Wam wegetariańskie przepisy na blogu niemalże codziennie i udowodnić, że kuchnia jarska wcale nie jest nudna. Choćby jarskie wrap można przyrządzić na wiele sposobów i użyć ulubione warzywa czy inny sos. Warto wrócić do już wypróbowanych przepisów i jakiś składnik wymienić innym. Jarskie wrap to danie, które pozwala na wiele kombinacji smakowych.

wrap_naan

Sądzę, że jarskie wrap przypadną każdemu do smaku. Naan jest miękkim chlebkiem i łatwo można go złożyć na pół i jeść. To danie z pewnością można jeść przez cały rok ale wyobrażam sobie jak smakują latem ze świeżymi warzywami czy owocami. Oj będzie się działo za kilka miesięcy!

naan_przepis

Jarskie wrap

Składniki:

na 2 porcje

2 naan, tutaj przepis

garść rukoli

1 batat

1 łyżka zgniecionych nasion kolendry i kminu rzymskiego

1 łyżka oliwy

1 awokado

kilka krążków czerwonej cebuli

Sos jogurtowy

4 łyżki pokrojonej kolendry

250 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki soku z limonki lub cytryny

szczypta soli do smaku

jarskie wrap_przepis

Upiecz chlebki naan według przepisu w linku u góry. Jeśli nie masz kamienia do pieczenia, upiecz jak w przepisie na patelni. Bataty obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Włóż do żaroodpornego naczynia, oprósz przyprawami, solą i polej oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 25 minut. Awokado obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Podane składniki na sos  wymieszaj w naczyniu. Obłóż naan rukolą, kolendrą, cebulą, batatami i awokado. Polej sosem i gotowe.

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.