Moje jarskie wrap z naan, batatów i awokado są pyszne, świeże i wzbudzające apetyt. Bardzo lubię mieszać różne kuchnie. Okazało się, że chlebek naan świetnie pasuje jako wrap. Uwielbiam nadziane warzywami naan, polane jogurtowym dressingiem o smaku kolendry, limonki i miodu.. Przepadam za pieczonymi batatami. Pozostało mi nic innego jak tylko wszystkie ulubione smaki połączyć w jedną pyszną całość. Dla mnie to super jedzenie. Delikatne, bezmięsne i mało pracochłonne, oczywiście pod warunkiem, że mam zamrożony naan. Akurat upiekłam kolejną porcję podpłomyków naan i po raz pierwszy na kamieniu do pieczeniu. Naan pieczony na kamieniu jest świetny i najbardziej zbliżony do naan pieczonego w Indiach. Znowu dzisiaj byłam zadowolona, bo piekło mi się jak po maśle! Dlaczego wcześniej nie sprawiłam sobie taki kamień do pieczenia?…
Jarskie wrap są bardzo smaczne i pożywne. Wzbogaciły moje wegetariańskie menu. Wiele osób uważa, że kuchnia wegetariańska jest monotonna i bardzo ograniczona. Ja uważam, że gotować po wegetariańsku po prostu trzeba się nauczyć. Bez problemu mogłabym serwować Wam wegetariańskie przepisy na blogu niemalże codziennie i udowodnić, że kuchnia jarska wcale nie jest nudna. Choćby jarskie wrap można przyrządzić na wiele sposobów i użyć ulubione warzywa czy inny sos. Warto wrócić do już wypróbowanych przepisów i jakiś składnik wymienić innym. Jarskie wrap to danie, które pozwala na wiele kombinacji smakowych.
Sądzę, że jarskie wrap przypadną każdemu do smaku. Naan jest miękkim chlebkiem i łatwo można go złożyć na pół i jeść. To danie z pewnością można jeść przez cały rok ale wyobrażam sobie jak smakują latem ze świeżymi warzywami czy owocami. Oj będzie się działo za kilka miesięcy!
Jarskie wrap
Składniki:
na 2 porcje
2 naan, tutaj przepis
garść rukoli
1 batat
1 łyżka zgniecionych nasion kolendry i kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy
1 awokado
kilka krążków czerwonej cebuli
Sos jogurtowy
4 łyżki pokrojonej kolendry
250 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
szczypta soli do smaku
Upiecz chlebki naan według przepisu w linku u góry. Jeśli nie masz kamienia do pieczenia, upiecz jak w przepisie na patelni. Bataty obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Włóż do żaroodpornego naczynia, oprósz przyprawami, solą i polej oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 25 minut. Awokado obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Podane składniki na sos wymieszaj w naczyniu. Obłóż naan rukolą, kolendrą, cebulą, batatami i awokado. Polej sosem i gotowe.
11 komentarzy
Lubie takie cudeńka :) apetycznie wyglądają :)
Wyglądają ślicznie i bardzo wiosennie :)
Wegetarianką nie jestem, ale to może być smaczna przekąska nawet i dla mnie ☺
Pewnie!
Jak pysznie i kolorowo!
Bardzo ładnie się prezentuje. Podoba mi się.
Świetnie wygląda no i jest jarski.
Pozdrowionka serdeczne :)
My też uwielbiamy pieczone bataty <3 Te wrapy muszą być przepyszne :)
Ale pyszności. :)
Pyszny lunch:)
Coś dla mojej Rodzinki, pysznie :)
pozdrawiam.
Polecam!