Dzisiaj proponuję super szybkie danie, makaron! Potrzebujesz jedynie brokuły, kalafior, makaron penne i przyprawy. Pyszny wegetariański makaron! Lubię kalafior z makaronen. Zapiekanka z makaronen i kalafiorem często robię na kolację.
Dzisiejszy makaron nieco urozmaicony ze względu na pestki dynii, płatki chili i szafran, no i oczywiście brokuły.
Przepis na penne z brokułami i kalafiorem w szafranowym sosie
Składniki:
na 4 porcje
- 1 mały kalafior, około 300 g
- 1 mały brokuł, około 300 g
- olej do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 szalotki, małe
- 1 dymka
- 1 czosnek solo
- szczypta szafranu, zmielonego
- odrobina płatków ostrej suszonej chili
- 150 ml wody, w której był gotowany makaron
- 30 g orzechów pestek dynii
- 50 ml startego parmezanu
- 200 g makaronu, penne z mąki durum
Wykonanie:
- Ugotuj makaron aldente w lekko osolonej wodzie. Odcedż ale zachowaj 150 ml wody.
- Zrumień pestki dynii na suchej patelni.
- Podziel kalafiora i brokuł na różyczki i pokrój na talarki.
- Smaż warzywa na oliwie, posolone, aż będą rumiane. Ułóż na papierowym ręczniku aby wsiąknął nadmiar tłuszczu.
- Obierz cebulę i czosnek. Podziel na pół i pokrój w talarki. Zeszklij na oliwie, a po chili dodaj szafran i płatki chili (chili flakes). Smaż wszystko przez 3 minuty, a następnie dodaj 100 ml wody z makaronu.
- Dodaj makaron, warzywa, dyniowe pestki i parmezan, podgrzej lekko i podlej resztą wody z makaronu.
- Posyp dodatkowo parmezanem przed podaniem.
6 komentarzy
Wygląda niesamowicie :) !
Dziękuję!
pysznie wygląda, ostatnio lubię takie szybkie dania
No właśnie…
Ja się chciałam dopytać o kalafiora i brokulę – smażymy go na surowo, czy wcześniej gotujemy?
Chyba mam na dzisiaj obiad :)
Smażyłam surowe, ale dla zaoszczędzenia czasu można warzywa zblanszowac przez 3 minuty i potem smażyć.