Zapraszam na niedzielny obiad, czarny makaron z łososiem. Uwielbiam kolorowe dania! Przyznacie, że temu barw nie brakuje.
Czarny makaron pasuje świetnie do ryb i owoców morza. Z łososiem zrobiłam go pierwszy raz. Gorący makaron wymieszałam lekko z pastą z awokado. Łososia ugrillowałam. To szybkie danie pełne smaków, które często pojawia się na naszym stole. Jest w nim wszystko co lubimy.
Czarny makaron z łososiem
4 porcje
Składniki:
Łosoś z grilla
600 g odfiletowanego łososia ze skórą
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki chili płatków
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
½ łyżeczki przyprawy do grillowania ryb
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
250 g czarnego makaronu
porcja pasty z awokado, tutaj przepis
1 łyżka natki pietruszki do posypania
Ułóż łososia w formie, skórką do dołu. Wymieszaj przyprawy i natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik na funkcję grillową na 250ºC. Wstaw naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i grilluj przez 25 minut. W między czasie przygotuj pastę z awokado, kliknij w przepis.
Zagotuj wodę z solą i włóż makaron. Ugotuj makaron al dente i odcedź. Wyłóż na półmisek i wymieszaj lekko z pastą. Rozłóż makaron na talerzach, a na wierzchu ułóż porcję łososia. Posyp pokrojoną natką pietruszki.
5 komentarzy
Jednak czarny makaron jest najefektowniejszy ze wszystkich!
Wspaniale danie…
Dziękuję Kasiu, też tak myślę
Wspaniale się prezentuje :) I ten grillowany łosoś…mmmm
Zniewalające sa nie tylko kolory, ale i wygląd tego łososia !
mniam! :) robiłam kiedyś czarny makaron ale z krewetkami :) do ryb lub owoców morza pasuje świetnie :)