Wczoraj wróciłam z Gdańska. Mój małżonek wreszcie doleciał do nas na zasłużony urlop. Wypad na 3 dni uraczył nas piękną pogodą. Hotel obiecał dostęp do wi-fi, który niestety miał bardzo słaby zasięg, stąd cisza na blogu przez dwa dni. Za to miałam mnóstwo czasu na zwiedzanie, opalanie, kąpiel w morzu…Zdjęcia z wyjazdu jeszcze nie uporządkowane ale mam dla Was przepis na spaghetti z krewetami na ostro. Ostatnio pokazały się krewetki w jednej z tanich sieci sklepowych co mnie bardzo ucieszyło, bo zawsze woziłam krewetki ze Szwecji.
To ostre spaghetti przygotowała moja siostra, kiedy odwiedziliśmy ją i jej rodzinę w Poznaniu. Pyszne, ostre spaghetti na szybki obiad czy kolację. Na pewno zrobię je sama ni jeden raz!
Przepis na spaghetti z krewetkami na ostro
Składniki:
5-6 porcji
- 300 g spaghetti, waga sucha
- 300 g tygrysich krewetek
- 250 g krewetek w zalewie
- 2 czerwone chili
- mały słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 3 dymki, dosyć duże
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 100 ml dobrej jakości oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pokrój chili, suszone pomidory i dymkę wraz ze szczypiorem. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
- Podsmaż warzywa na połowie oliwy po czym dodaj oba rodzaje krewetek i zioła prowansalskie. Smaż przez chwilę, aż krewetki będą ciepłe. Dłuższy okres smażenia powoduje, że krewetki będą gumowate. Posól i popieprz.
- Ugotuj spaghetti al dente, odcedź,wymieszaj z resztą oliwy i sosem.
3 komentarze
wygląda obłędnie! czekam na relację z Gdańska:) pozdrawiam
Dziekuje Karolina! Pozdrawiam serdecznie!
choć nie przepadam za owocmi morza to bardzoooo kusząco wygląda ;)))