Makaron w 30 minut to super szybkie danie na obiad lub kolację. Uwielbiam gotować takie szybkie obiady! Makaron to wdzięczny produkt spożywczy, którego przyrządzenie jest na ogół mało pracochłonne. Przecież to nic trudnego wrzucić makaron do gotującej wody, prawda!
Makaron w 30 minut
Dzisiaj chcę Wam zaproponować super szybki makaron w 30 minut. Jest to Garofalo rigatoni z brokułami i ricotta. Garofalo rigatoni to wysokiej jakości makaron z mąki z twardej pszenicy durum. Rigatoni marki Garofalo jest nieco mniejsze i dlatego świetnie pasuje w tym daniu. Sos wytworzony z ricotta i parmezanu świetnie wchłania się przez makaron.
Na przygotowanie tego dania potrzebujecie zaledwie 30 minut. Ja się sprężyłam i nawet je przygotowałam w 20 minut. Podczas gotowania makaronu i brokułów, smażyłam boczek, tarłam parmezan i suszyłam w wirówce rukolę. To się nazywa efektywność w gotowaniu!
Jak widać w przepisie poniżej to danie makaronowe zawiera niewiele składników, głównie ricottę, parmezan i brokuły. Są one podstawą tego dania. Póżniej można danie modyfikować na wiele sposobów. Ja dodałam smażony wędzony boczek. Oczywiście można pominąć boczek i przyrządzić makaron całkowicie w wersji bezmięsnej.
Zawsze do makaronu podaję dodatkowy parmezan. Uwielbiam ten ser! Świetnie pasuje do delikatnych w smaku brokułów. Brokuły to kolejny produkt, który często dodaję do makaronu jak w przepisie na tagliolini z salsiccia.
Rigatoni z brokułami i ricotta
4 porcje
Składniki:
250 g ricotta
400 g brokułów, tylko różyczki
1 łyżeczka suszonych płatków chili
100 g parmezanu, startego
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
200 g Garofalo rigatoni, waga sucha
szklanka wody od gotowania makaronu
1 łyżka masła
100 g wędzonego boczku
50 g rukoli
parmezan do posypania
suszona pietruszka do posypania
sól do smaku
Zagotować wodę na makaron. Wsypać 2 łyżeczki soli i rigatoni. Gotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być ugotowany al dente. Na 6 minut przed końcem gotowania dodać różyczki brokułu. Odcedzić makaron z brokułami, zaoszczędzić szklankę wody od gotowania.
Do garnka włożyć łyżkę masła, rozpuścić, po czym dodać makaron z brokułami i ricotta. Wlać połowę wody, dodać starty parmezan. Doprawić solą i chili. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia serów.
Miskę obłożyć rukolą. Na wierzch ułożyć porcję makaronu. Boczek drobno pokroić i usmażyć. Ewentualnie odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać danie boczkiem, suszoną pietruszką i chili i parmezanem. Podawać na ciepło. Smacznego!