Jak wykorzystać resztki serów – przepis na sos serowy

Jak wykorzystać resztki serów…Jestem wielbicielką serów i zawsze mam w lodówce mnóstwo ponapoczynanych serów. Czasami są to resztki, które już trochę się obeschły i nie bardzo nadają się na kanapki. Takie resztki swobodnie można wykorzystać do makaronowych lub warzywnych zapiekanek. Resztkami serów posypuję również kanapki, które potem zapiekam. Ser się rozpuszcza jest ciągnący i smaczny. Nikt by nie przypuszczał, że swoje odleżał…ha, ha…

sos serowy

Jak wykorzystać resztki serów

Z resztek serów przyrządzam pyszny sos do makaronu. Zaletą takiego sosu jest to, że można do niego użyć wszystkie rodzaje serów. Mogą to być żółte sery, sery pleśniowe jak i białe. Tak, wszystko do jednego garnka. Sery fajnie się rozpuszczają. Sos jest gęsty i smakuje za każdym razem inaczej w zależności jakie sery do niego użyjemy.  Przepis na sos serowy stanowi podstawę do innych sosów. Do serowego sosu dodaję często szynkę lub boczek, czasami grzyby,a czasami cukinię, w zależności co mam pod ręką. Jak dla mnie wersja jarska sosu smakuje mi całkiem dobrze, kiedy moja męska większość woli sos serowy z dodatkiem szynki. Wystarczy podzielić sos i dorzucić poszczególne składniki…Czego ja nie robię dla moich milusińskich!

Jak wykorzystać resztki serów sos_makaron

Sos serowy z resztek kocha cała rodzina. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty, ciężko go nam sobie odmówić. Ale co tam!

Sos serowy do makaronu

Składniki:

około 1 l sosu

100 g sera pleśniowego

150 g sera żółtego

40 g camembert

200 ml wody

250 ml śmietanki

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

Dodatkowo

250 g szynki

100 g szpinaku

400 g cukini

300 g makaronu, waga sucha

sałata

sos serowy_przepis

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund. Następnie wlej wodę, śmietankę i zagotuj. Teraz dodaj pokruszone sery, mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw sos bazylią, solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Do gotowego sosu dodaj podsmażoną szynkę i szpinak. Jeśli chcesz zrobić sos z cukinią, usmaż ją najpierw i dodaj do sosu. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj 200 ml wody od gotowania. Wymieszaj sos z makaronem. Jeśli makaron jest gęsty dolej wody od gotowania.

 

SparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.