Ciecierzyca potocznie zwana cieciorką jest rośliną strączkową, bogatą w białko, minerały i witaminy. Przepisy z ciecierzycą są smaczne i bardzo popularne. Ciecierzycę można kupić w większości sklepów w postaci suchych blado żółtych kuleczek lub gotowaną w puszce.
Ciecierzyca w kuchni
Jest wiele odmian ciecierzycy. Najczęściej kupuję żółtą. Suche nasiona moczę przez noc, następnego dnia gotuję w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowaną ciecierzycę używam do curry, miksuję lub podpiekam z przyprawami takimi jak kajeński pieprz, kmin rzymski czy kolendra. Są to przyprawy, które znakomicie podkreślają smak cieciorki.
Domowa gotowana ciecierzyca smakuje o wiele lepiej niż ta z puszki. Jak mieć zawsze ciecierzycę pod ręką? Dobowe namaczanie w wodzie może trochę pokrzyżować plany, dlatego ja zawsze moczę większą ilość ciecierzycy., gotuję tyle ile mi akurat potrzeba, a resztę mrożę. Kiedy znowu ją potrzebuję nie muszę już jej moczyć tylko od razu gotuję. Mrożoną wrzucam do prosto do garnka z gotującą wodą. Jest to niesamowita oszczędność czasu i wygoda.
Przepisy z ciecierzycą
Oto najczęściej przeze mnie stosowane przepisy z ciecierzycą w roli głównej. Można z niej przyrządzić pasty, pasztety, gulasze i curry, zupy, sałatki czy chleb. Bardzo lubię ciecierzycę. Warto ją jeść, bo jest zdrowa, fajnie smakuje i tania. Warto zastąpić nią mięso, ponieważ jest bogata w białko i witaminy.
Jeśli jeszcze nie poznaliście ciecierzycy to spróbujcie ugotować warzywne curry z jej dodatkiem. Jest pyszne! Mało tego jest bardzo proste w wykonaniu. Słodkie bataty, kalafior, kokosowe mleko i orientalne przyprawy…Z warzyw możńa wyczarować naprawdę pyszne dania!
Zupa pomidorowa nabierze zupełnie innego smaku jeśli zamiast makaronu czy ryżu zostanie podana z pieczoną ciecierzycą. Uwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów posypaną natką pietruszki. Prażona ciecierzyca na ostro jest świetnym dodatkiem do zupy.
Uwielbiam chleb z dodatkiem lekko zgniecionej ciecierzycy. Ma niesamowity smak. Wyrasta jak pita i cudownie smakuje z awokado i feta. Podaję go często do curry. Oczywiście tego typu chlebek można zrobić z innymi strączkami. Będzie to równie smaczne, domowe pieczywo. Chlebki podpłomyki są pyszne, można je swobodnie zamrozić.
Falafel z cieicierzycy i zielonego groszku
Popularnym daniem z ciecierzycy jest falafel. Uwielbiam mieszać w kuchni i często przyrządzam falafel z groszkiem i ciecierzycą. Są przesmaczne!
Gotowaną ciecierzycę można dodać do różnych sałatek na bazie świeżych warzyw, ryb czy mięsa. Szybka sałatka to sałatka z dodatkiem tuńczyka. Przepisy z ciecierzycą są mało skomplikowane. Sałatka z cieciorką jest tego przykładem.
Hummus to najbardziej znana pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Ja uwielbiam wersję ze świeżą kolendrą. Mój hummus jest również nieco gęstszy niż oryginał. To pyszne smarowidło na kanapki lub dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki.
Myślicie, że polubicie ciecierzycę? Które z dań pobudziło Wasze kubki smakowe?
1 Komentarz
Pysznosci :)