Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem

Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem to kolejna praktyczna sałatka, którą można wsiąść do pracy lub przyszykować na kolację. U mnie takie lekkie sałatki goszczą na stole niemalże codziennie zwłaszcza o tej porze roku. Zdumiewające może się wydawać jak tuńczyk cudownie pasuje z fasolą lub ciecierzycą. Sałatka jest pożywna dodam, że bogata w białko i bardzo smaczna. Można do niej dodać ulubione warzywa. Warzywa jak pomidory i rzodkiewki mają jeszcze dużo do życzenia…Nie mogę się doczekać lata i warzyw z ogródka, pachnących i ciepłych od słońca.

lekkie sałatki z tuńczyka

sałatka przepis

Lekkie sałatki – ciecierzyca i tuńczyk

Składniki:

100 g ugotowanej ciecierzycy

4 korniszony, małe

10 cm świeżego ogórka

pęczek rzodkiewek

200 g pomidorków koktajlowych

200 g tuńczyka, u mnie w oleju

15 czarnych oliwek

50 g rukoli

Dressing do sałatki

50 ml oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka winnego octu

1 łyżka drobno pokrojonej szalotki

½ łyżeczki soli czosnkowej

¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

sól smaku

lekkie salatki przepisy

Przygotuj dużą miskę. Pomidorki przekrój na pół. Oliwki, rzodkiewki, korniszony, ogórek pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do miski. Dodaj ciecierzycę i lekko rozdrobnionego tuńczyka. Płynne składniki na dressing wlej do słoiczka. Dodaj szalotkę, sól, pieprz i sól czosnkową. Zakręć słoiczek i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.