Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem

Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem to kolejna praktyczna sałatka, którą można wsiąść do pracy lub przyszykować na kolację. U mnie takie lekkie sałatki goszczą na stole niemalże codziennie zwłaszcza o tej porze roku. Zdumiewające może się wydawać jak tuńczyk cudownie pasuje z fasolą lub ciecierzycą. Sałatka jest pożywna dodam, że bogata w białko i bardzo smaczna. Można do niej dodać ulubione warzywa. Warzywa jak pomidory i rzodkiewki mają jeszcze dużo do życzenia…Nie mogę się doczekać lata i warzyw z ogródka, pachnących i ciepłych od słońca.

lekkie sałatki z tuńczyka

sałatka przepis

Lekkie sałatki – ciecierzyca i tuńczyk

Składniki:

100 g ugotowanej ciecierzycy

4 korniszony, małe

10 cm świeżego ogórka

pęczek rzodkiewek

200 g pomidorków koktajlowych

200 g tuńczyka, u mnie w oleju

15 czarnych oliwek

50 g rukoli

Dressing do sałatki

50 ml oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka winnego octu

1 łyżka drobno pokrojonej szalotki

½ łyżeczki soli czosnkowej

¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

sól smaku

lekkie salatki przepisy

Przygotuj dużą miskę. Pomidorki przekrój na pół. Oliwki, rzodkiewki, korniszony, ogórek pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do miski. Dodaj ciecierzycę i lekko rozdrobnionego tuńczyka. Płynne składniki na dressing wlej do słoiczka. Dodaj szalotkę, sól, pieprz i sól czosnkową. Zakręć słoiczek i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *