Dawno nie jadłam tuńczyka, więc dzisiaj postanowiłam zrobić sałatkę z tuńczyka z dodatkiem fasoli, a właściwie różnego rodzaju fasoli. Stało się niemalże tradycją, że zawsze mieszam różne rodzaje fasoli. Można oczywiście użyć gotowej fasoli w puszki, ale…ale jeśli zdecydujecie się na gotowanie fasoli to pamiętajcie, aby różnokolorowe fasole namoczyć oddzielnie i gotować oddzielnie. Lubię czarną fasolę, a ta barwi niesamowicie, więc możecie sobie wyobrazić co by było, gdyby połączyć czarną fasolę z białą.
Tuńczyk z fasolą bardzo fajnie smakuje. Wcześniej robiłam sałatkę z tuńczyka z estragonem i jaś fasolą, a jeśli lubicie sałatki z majonezem to proponuję sałatkę z tuńczyka i kukurydzy
Sałatka z tuńczyka i fasoli
Składniki:
1 puszka tuńczyka
300 ml fasoli w różnych kolorach
1 łyżka posiekanej kolendry
100 sałaty, u mnie sałata lodowa ze szpinakiem
15 czarnych oliwek
1 czerwona cebula
1 awokado
2 pomidory, pokrojone w kostkę
50 g żółtego sera utartego
sól do smaku
Dressing
5 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sambal oelek (pasta z chili i czosnku)
szczypta cukru
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
sól do smaku
Sałatę, szpinak i cebulę pokrój w piórka. Dodaj posiekaną kolendrę, fasole,pokrojone w kostkę awokado, przepołowione oliwki, pomidory i odciśnięty z zalewy tuńczyk. Lekko wymieszaj. Posyp sałatkę utartym serem i podaj z dressingiem. Dressing przyrządź mieszając wszystkie składniki na jednolitą masę. Posyp sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
5 komentarzy
Nie robiłam jeszcze sałatki z fasolą. Z chęcią spróbuje bo pysznie wygląda :-)
Wygląda bardzo wiosennie
Smaczna, wiosenna!
Wspaniale skomponowana!
Lekko, smacznie i wiosennie. Mniam!