Lekkie sałatki, szybkie w robieniu, spełniające funkcje przekąsek, przystawek z mnóstwem warzyw i zieleniny… to coś dla każdego, kto ceni sobie czas i dobre jedzenie. A, że sałatki zawierają na ogół świeże warzywa,owoce, chude mięso czy ryby są świetnymi daniami dla tych co dbają o swoją dietę.
Lekkie sałatki, a zwłaszcza sałatka z tuńczykiem, którą można zrobić na tysiące sposobów po prostu uwielbiam i przyrządzam bardzo często. Dzisiejsza sałatka z tuńczykiem nie zawiera aż tyle świeżych warzyw. Skupiłam się na kukurydzy i zielonym groszku. Ponieważ użyłam tuńczyka w zalewie, więc pozwoliłam sobie na odrobinę majonezu wymieszanego z jogurtem.
Sałatka z tuńczykiem świetnie nadaje się na śniadanie lub brunch. Dla mnie lekkie sałatki to źródło energii i droga do dobrego samopoczucia. Ponieważ trenuję dużo, a po treningu muszę koniecznie coś zjeść, więc takie sałatki należą do mojego codziennego jadłospisu.
Przepis na lekkie sałatki – sałatka z tuńczykiem
Składniki:
na 4-5 porcji
- 1 puszka tuńczyka w zalewie
- 1 puszka kukurydzy
- 200 ml mrożonego, zielonego groszku
- 3 łyżki szczypiorku
- 100 ml gęstego jogurtu
- 100 ml majonezu
- 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Groszek zachowa swój świeży, zielony kolor jeśli dodasz sol pod koniec gotowania . Odcedź i ostudź.
- Odcedź tuńczyka z wody. Rozdrobnij lekko jeżeli to jeden duży kawałek ryby.
- Wymieszaj lekko wszystkie składniki na sałatkę. Dopraw sola i pieprzem.
4 komentarze
Pysznie. U mnie robi się bez groszku i jogurtu. Uwielbiam taką sałatkę.
bardzo lubię sałatki z tuńczykiem
Wyprobowalam Twój przepis gruszku z puszki uzylam zamiast gotowanego ;) pychotka dobre do sniadan jak i do kolacji. Dzięki
Cieszę się, że ci smakowała. Pozdrawiam serdecznie