Sałatka z fasoli i pęczaku…U mnie wciąż trwa faza na lekkie sałatki. Bez sałatki anu rusz! Ostatnio wymyśliłam sałatkę z białej fasoli, pęczaku i mieszanych grzybów. Dodałam jeszcze szpinak, co się okazało przysłowiową kropką nad i. Idealna sałatka do pracy!
Sałatka z fasoli
Składniki:
4 porcje
200 g ugotowanej białej fasoli, ok. 90 g waga sucha
150 g ugotowanego na sypko pęczaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g grzybów, u mnie shitaki, leśne pieczarki i portabello
sól do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego
1 łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego
200 g świeżego szpinaku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Małą, białą fasolę namocz na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Pokrój grzyby i dodaj do cebuli. Podkręć kuchenkę i smaż grzyby, aż cała woda odparuje. grzyby zawierają dużo wody, więc najlepiej smażyć je po trochu. Kiedy grzyby są już usmażone dodaj fasolę i pęczak. Dopraw sałatkę, solą, pieprzem i balsamicznym octem. Na koniec dodaj młody szpinak. Podgrzewaj tak długo aż szpinak lekko zwiędnie. Podawaj sałatkę z fasoli na ciepło lub jako letnią.
2 komentarze
Uwielbiam fasolę i pęczak, jest to sałatka idealna dla mnie. Szkoda, że sklepy dziś pozamykane :/
!!!!!