Owocowy koktajl…Znowu robiłam przegląd zamrażalki i znalazłam ponapoczynane opakowania owoców. Pomyślałam, idealne na owocowy koktajl. Długo się nie zastanawiałam. Naszykowałam blender i jeszcze zamrożone owoce od razu do niego powędrowały. Przyrządzić owocowy koktajl to pięć minut pracy. Koktajl czy smoothie można przyrządzić ze wszystkiego. Zamiast krowiego mleka polecam jednak mleko roślinne, migdałowe lub kokosowe. Uwielbiam koktajle z kokosowym mlekiem ale lubię też dodać wtedy jogurt. Jeśli słodzę do wolę użyć miodu lub kokosowego cukru…. Tak a propos zamienników cukru. Miód czy inne słodkie syropy to również cukier. Oczywiście, że miód jest zdrowszy niż cukier i nie jest cukrem rafinowanym, ale to też cukier! Do czego zmierzam. Otóż często się spotykam ze stwierdzeniem zamienniki cukru jak agave, miód, cukier kokosowy, syrop kukurydziany… Kochani to nie są zamienniki cukru. Jak można cukier zamienić cukrem, a w wielu przypadkach zwać go jeszcze zdrowym zamiennikiem, polecać cukrzykom…Branża cukiernicza robi w tej chwili wszystko aby na etykietkach produktów uniknąć nazwy cukier. Jeśli macie wątpliwości to sprawdźcie zawartość węglowodanów (węglowodany to cukry) …Oczywiście, że używam cukier w kuchni, nie ukrywam tego ale drażni mnie jak czytam, że coś jest zdrowym zamiennikiem cukru, a zawiera tyle samo kalorii co cukier rafinowany. Cukier tuczy niezależnie od tego jak się nazywa. Osoby, które muszę ograniczyć spożycie cukru żyją naprawdę niebezpiecznie….
Owocowy koktajl
Składniki:
2 porcje
150 ml kokosowego mleka
100 ml jogurtu
200 ml mieszanych mrożonych owoców, u mnie czerwona borówka, żurawina i czarna porzeczka
2 łyżki miodu lub według uznania
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Nie rozmrażaj owoców jeśli użyłaś mrożonych. W przypadku świeżych owoców można dodać kostki lodu.
1 Komentarz
jaki fajny ma kolor, chyba już wiem jak wykorzystam resztki mrożonych owoców.