Sok z aloesu- butelka pełna zdrowia

Znacie sok z aloesu? Aloes to kaktus o mięsistych liściach. W naszym klimacie hoduje go się w domu, ale w południowej Europie rośnie sobie w ogródku. Będąc w Hiszpanii nie mogłam się nadziwić jakie to olbrzymy. Płyn zawarty w mięsistych liściach aloesu  jest bogaty w składniki odżywcze i polecany jako sok  z aloesu. Bio sok z aloesu firmy Vivio jest butelką pełną zdrowia. Dość, że nie zawiera cukru to na dodatek jest pozbawiony konserwantów i barwników. Sok jest idealnym dodatkiem do koktajli. Ma dosyć specyficzny smak i zapach, więc aby cieszyć się jego dobroczynnym działaniem na organizm najlepiej spożywać go dodając do owocowych koktajli czy smoothie bowls.

sok_z_aloesu

Sok z aloesu – właściwości odżywcze i zdrowotne

Naturalny sok z aloesu pozyskiwany jest w warunkach 100% ekologicznych. Jak wspomniałam wyżej sok z aloesu jest bardzo zdrowy. Zawiera prawie wszystkie witaminy, nawet D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, musi więc też zawierać zdrowe tłuszcze.  Poza tym sok w liściach znajduje się mnóstwo minerałów jak wapń, sód, żelazo, potas, mangan, miedź, magnez, cynk, krzem, siarka, chrom i selen. Dlatego polecam go szczególnie osobom, które cierpią na niedobór minerałów lub osteoporozę. Na uwagę zasługuje również fakt, że sok z aloesu zawiera aż 20 aminokwasów w tym 8 aminokwasów egzogennych, tzn. takich, których ludzki organizm sam nie może wytworzyć.

aloe_vera_przepis

Sok z aloesy był od dawna stosowany w medycynie ludowej, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy organizmu, utrzymuje równowagę kwasowo – zasadową i chroni przed nadkwasotą. Jest to znany środek w walce z infekcjami i bakteriami. Picie soku regeneruje śluzówkę jelit, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, pomaga w leczeniu chorób skóry.

Niewątpliwie sok z aloesu ma dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych, więc warto nim wzbogacić codzienną dietę. Koktajle i smoothie bowls umożliwiają spożycie soku na surowo, z zachowaniem wszystkich odżywczych elementów.

sok_z_aloesu_przepis

Koktajl z mango i pomarańczy

Składniki:

na 2 porcje

1 duże mango

2 pomarańcze

2 łyżki nasion chia, opcjonalnie

3 łyżki soku z aloesu

kilka kostek lodu, opcjonalnie

owoce jagodowe do dekoracji

Obierz mango i pomarańcze ze skórki. Pokrój mango w kostkę. Pomarańcze podziel na cząstki, usuń pestki. Umieść owoce i lód  w blenderze, wlej sok z aloesu i zmiksuj. Dodaj nasiona chia i jeszcze raz krótko zmiksuj. Podaj koktajl z owocami jagodowymi.



SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.