Kozieradka – zdrowa przyprawa

Znacie kozieradkę? Używacie ją często? Kozieradka to przyprawa stosowana głównie w kuchni hinduskiej, tajlandskiej i perskiej. Przyprawa ta jest znana od wieków. Nasiona kozieradki mają wiele właściwości w tym również zdrowotnych. Posiadają intensywny nieco gorzki smak. Wchodzą w skład curry. Żółte nasiona kozieradki można mielić lub używać w całości.

Właściwości zdrowotne kozieradki

Nasiona kozieradki można stosować w różnych celach. Dzienne spożywanie żółtych nasion kozieradki w postaci dodatku do potraw czy nawet wypieków łagodzi podrażnienia skóry, pobudza pracę jelit, stabilizuje poziom cukru we krwi i reguluje poziom testosteronu w organizmie. Ma właściwości antyrakowe i łagodzi objawy związane z klimakterium jak bóle głowy, uderzenia  gorąca, depresję, zaburzenia snu itp. Nic dziwnego też, że kozieradka często wchodzi w skład różnych suplementów diety.

nasiona kozieradki przyprawa jak używać codojedzenia

Nasiona kozieradki jako przyprawa

Osobiście poznałam kozieradkę jako przyprawę. Stosuję ją głównie w przepisach inspirowanych kuchnią hinduską jak jalfrezi.   Nasiona prażę na suchej patelni i mielę na proszek. Próbowałam je kiedyś zgnieść w moździerzu ale nie było to łatwe. Nasiona są dosyć twarde i nawet uprażone trudno je rozdrobnić w moździerzu. Wrzucam je od razu do młynka i mielę na gruboziarnisty proszek. Nasiona mają lekko gorzki smak, więc lepiej dodawać ją do potraw z umiarem aby nie zepsuć ich smaku.

Okazuje się, że nasiona kozieradki można namoczyć i wyhodować z nich kiełki. Kozieradka ma słodki, orzechowy smak z nutą goryczy. Znajdziecie ją głównie jako składnik przyprawy curry.Warto ją jednak dodać również do wypieków, chleba i ciast.

Właściwości odżywcze kozieradki

Kozieradka jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. To właśnie błonnik poprawia pracę żołądka i zwiększa metabolizm. Podobnie jak wszystkie pokarmy bogate w błonnik, nasiona kozieradki wydłużają uczucie sytości, powodują powolny wzrost poziomu cukru we krwi i zwiększają produkcji śliny w jamie ustnej.

Ponadto, nasiona kozieradki zawierają wiele innych związków, które sprawiają, że przyprawa jest bardzo aromatyczna i odżywcza. Do nich należą saponiny, witamina PP, cholina, lecytyna, tłuszcze, olejki eteryczne i minerały. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że nasiona przyprawy zawierają również izoflawony, tak zwane fitoestrogeny. Fitoestrogeny uzupełniają niedobór własnych estrogenów i dlatego pomagają nieco łagodzić objawy klimakterium.

Jak widzicie tak niepozorne z wyglądu nasionka mają w sobie tyle dobroci. Polecam je stosować na co dzień. Zmielone na proszek dodaję je do koktajli i owsianki jak również do gorącego napoju z mleka krowiego, migdałowego lub kokosowego.

właściwości kozieradki blog kulinarny codojedzenia

Zdrowy napój z kozieradki

1 porcja

Składniki

200 ml migdałowego mlek

¼ tsk zmielonej kozieradki

½ łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki miodu

szczypta cynamonu i kardamonu

Wlej mleko do małego garnka. Dodaj miód i wszystkie przyprawy. Podgrzej i wlej napój do kubka. Smacznego!

 


 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *