Szarlotka to ciasto, które może być przygotowywane na wiele sposobów. Poznaj najlepsze z nich! Szarlotka to przepyszne ciasto – kruche lub półkruche – z jabłkami słodkich lub kwaśnych odmian najczęściej posypane kruszonką i podawane z lodami waniliowymi.
Szarlotka, popularna dziś w wielu miejscach na świecie, ma długa historię. Nazwa ciasta wywodzi się od żeńskiego imienia Charlotta, które nosiła żona cara Mikołaja I. Charlotta Pruska, czyli Aleksandra Fiodorowna była córką króla Prus Fryderyka Wilhelma III. Słynne ciasto, wówczas pod nazwą charlotte russe, powstało specjalnie dla cara Aleksandra I, którego szwagierką była właśnie Charlotta Pruska. Przygotował ją francuski cukiernik Marie-Antoine Carême. Co ciekawe, Marie-Antoine Carême uważany jest również za twórcę przepisu na… eklera!
Co sprawiło, że szarlotka stała się tak popularna? Niewątpliwie wpływ ma na to jej niezwykły smak, a także to, że można ją przygotowywać na wiele sposobów. Choć tradycyjny wypiek zazwyczaj składa się z ciasta kruchego, musu jabłkowego i kruszonki, szarlotką nazywa się także wypieki z ciasta biszkoptowego z kawałkami owoców i, na przykład, posypane cukrem pudrem. Poza tym, szarlotka świetnie smakuje o każdej porze roku. Jest idealna zarówno na lato, ponieważ świeże owoce w cieście lub mus owocowy świetnie nadają się na upały, ale także w zimie kiedy do ciasta można dodać goździki i cynamon! Pasuje nie tylko na deser, ale także na przekąskę do kawy czy herbaty. Jaki przepis na szarlotkę szczególnie warto znać?
Przepis na szarlotkę idealną!
Przepis na szarlotkę nie musi być skomplikowany. Nie trzeba też spędzić całego dnia w kuchni by cieszyć się przepysznym deserem. Do przygotowania ciasta wystarczy mąka pszenna, jajko, masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Z kolei do musu owocowego – jabłka, cynamon, kardamon i szczypta imbiru. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale także niezwykle aromatyczne. Prażone jabłka z rozgrzewającym cynamonem idealnie nadają się na coraz chłodniejsze wieczory! Planujesz spotkanie ze znajomymi i szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-kruszonka-prosty-przepis i poznaj przepis na pyszną szarlotkę!
Ciasta z jabłkami
Ciasta z jabłkami mogą przybierać też inne formy. Miłośnicy tych owoców z pewnością będą zachwyceni szarlotką migdałową z bezą lub sypana szalotką wegańską. Ale to nie koniec. Z jabłek można także przygotować szarlotkę na kakaowym cieście, ciasto z jabłkami i masa budyniową oraz rustykalne galette z jabłkami i serem.
3 komentarze
Szarlotka jest kruchym ciastem i bardzo lubianym u nas w domu .Na pewno skorzystam z tego przepisu .Jabłek u nas pod dostatkiem .
A już się zastanawiałam co upiec. Będe dzisiaj miała trochę więcej czasu po południu oraz postaram sie upiec właśnie szarlotkę. Szczególnie, ze jest to dla mnie wprost idealne ciasto jesienia. Oczywiście z duża dawką cynamonu, który w szarlotce uwielbiam.
Mam podobny przepis do Twojego, aczkolwiek postaram się przygotować właśnie ze składników podanych powyżej bo lubię testować nowości :) Zawsze człowiek się czegos nauczy.
Pewnie będzie do kawy na kilka dni ale zjemy momentalnie. Jak to bywa z szarlotką.
Cudowna szarlotka <3