Zawitała do nas zima! Spadł śnieg, wystarczająco dużo aby wyciągnąć sanki. Mrozi nieźle. Śnieżna pierzynka chyba pozostanie na dłużej. Taką zimę lubię! W miarę mroźno, nie za dużo śniegu, bezwietrznie i słonecznie…To było dwa dni temu, a dzisiaj chlapa. Zamiast sanek potrzebna jest amfibia. Na taką pogodę polecam gorącą czekoladę superfood! Czekolada superfood to samo zdrowie. Zawiera kurkumę, tahini i kokosowe mleko. Jeśli jeszcze nie zetknęliście się z kurkumą to bardzo polecam ją włączyć do waszego codziennego jadłospisu. Kurkuma ma ogromne właściwości zdrowotne, a przy tym jest dosyć neutralna w smaku. Nadaje potrawom i napojom intensywny żółty kolor. Używam jej niemal codziennie. Świetna przyprawa nie tylko do gotowania ale i pieczenia. Na wytrawnie i na słodko. Gorąca czekolada z kurkumą to jest to! Superfood!
Czekolada superfood
Składniki:
1 kubek, ok. 300 ml
1 łyżka tahini
1 łyżka kakao, czubata
2 łyżeczki kurkumy
szczypta kajeńskiego pieprzu
300 ml kokosowego mleka
cukier do smaku
Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie zagotuj miksując. Zachowaj odrobinę kakao i kurkumy do posypania. Wlej gorącą czekoladę do kubka, posyp kakao i kurkumą, wlej łyżkę śmietanki zamieszaj. Ciesz się jej smakiem i przyjemnym ciepłem.
4 komentarze
Woooow ! Wygląda wspaniale, tak zachęcająco i rozgrzewająco <3
Dzięki!
Szczególnie tahina wydaje się być tutaj mega fajnym dodatkiem <3
zdjęcie tak bardzo apetyczne że aż się chce porwac ten kubeczek