Wino może uświetnić każdą okazję, nawet tak małą jak smaczny obiad czy kolacja. Otwieramy butelkę pysznego Merlota i wypijamy kieliszek lub dwa, co od razu wprawia nas w lepszy nastrój. Co jednak zrobić z otwartą butelką? Jak zadbać o to, by przechowywanie wina było efektywne? Oto kilka naszych porad.
Do lodówki
Naturalnym instynktem, gdy chcemy przechowywać żywność, jest umieszczenie jej w lodówce. Podobnie sprawa ma się w przypadku trunków, przy czym trzeba tutaj zaznaczyć, że głównie wina białe i musujące będą nadawały się do schłodzenia. Wina czerwone po otwarciu nie powinny wylądować w lodówce, gdyż to może zmienić ich smak. Dobrze jednak, by były one umieszczone w miejscu ciemnym, na przykład w schowku czy szafce. Wina tak przechowywane zachowają swoją świeżość przez kilka dni – nie dłużej.
Dobrze zakorkowane
Kluczem do sukcesu przy przechowywaniu wina jest niedopuszczenie do tego, by zbyt dużo tlenu dostało się do butelki. To właśnie oksydacja, czyli proces utleniania się wina prowadzi do psucia się trunku. Im szczelniej zakorkujemy z powrotem butelkę, tym dłużej możemy spodziewać się, że wino zachowa świeżość. Korki w tym wypadku mogą czasem nie zdawać egzaminu, dlatego możemy zakupić specjalną pompkę do wina wraz z korkiem. Sama pompka pozbawia butelkę tlenu, następnie zamykamy ją szczelnie korkiem i możemy się spodziewać, że nasz napój będzie świeży przez dłuższy czas.
Aby zmniejszyć kontakt wina z tlenem, butelkę powinniśmy przechowywać pionowo.
Jak nie marnować wina?
Do samodzielnej degustacji dobrze jest kupować butelki o niewielkim litrażu, na przykład 200 ml. Dzięki temu my będziemy zawsze cieszyć się świeżym smakiem bez obaw, że przechowywanie wina się nie powiedzie i zmarnujemy pół butelki. W innych wypadkach warto zastosować się do naszych wcześniejszych rad.
Otworzyć wino bez otwierania butelki?
Dla prawdziwie zdeterminowanych koneserów wina polecamy zakup specjalnego urządzenia, które pozwoli nam rozlać wino bez eksponowania go na działanie tlenu w samej butelce. Cała procedura jest ciekawa, gdyż polega na wprowadzeniu do butelki obojętnego gazu, który wypycha wino, jednak uniemożliwia kontakt trunku z powietrzem. Trzeba natomiast liczyć się z faktem, że zakup takiego urządzenia oraz uzupełnianie gazu jest stosunkowo kosztowne, więc będzie to raczej ciekawy gadżet dla prawdziwych wielbicieli tego trunku.
Podsumowanie
Najlepszym sposobem na przechowywanie wina jest zadbanie o to, by ograniczyć procesy oksydacyjne w butelce. Dzięki temu możemy cieszyć się świeżym trunkiem nawet kilka dni po otwarciu butelki. Warto przy każdej okazji rozsmakowywać się w winach z całego świata, które znajdziesz w sklepie internetowym Zielone Butelki!