Lubicie jeść śniadanie? Uwielbiam przyrządzać śniadania, które są pożywne i zdrowe. Dla mnie śniadanie to posiłek zbalansowany, a więc zawierający wszystkie podstawowe makroelementy jak białka, węglowodany i tłuszcze oraz minerały i witaminy, które z samego rana poprawią humor i dostarczą niezbędnej energii na cały dzień. Sok pomarańczowy 100% marki Tymbark jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. mojej rodzinie sok pomarańczowy do śniadania należy do dobrych nawyków. Pasuje on zarówno z kanapką z awokado, pyszną jajecznicą czy serem feta.
Śniadanie to dobry nawyk
Sok pomarańczowy to dla mnie świetne uzupełnienie śniadania. Szklanka pysznego soku dostarcza organizmowi bardzo dużą dawkę witaminy C, która jako silny utleniacz wspomaga pracę układu odpornościowego, poprawia krążenie i reguluje poziom cholesterolu. No cóż, odezwała się moja profesjonalna natura. Jako biolog mogę pisać o właściwościach pomarańczowego soku bez końca. Jako blogerka i pasjonatka zdrowych nawyków żywieniowych polecam również pyszne przepisy na śniadanie.
Śniadanie można zjeść o dowolnej godzinie, a najlepiej wtedy, kiedy naprawdę poczujemy się głodni i chętnie z pomarańczowym sokiem jako świetnym uzupełnieniem smaku i witamin.
Jedzenie śniadania to dobry nawyk. Warto więc słuchać biologicznego zegara i jeść śniadanie wtedy, kiedy nachodzi głód. To znak, że trzeba organizmowi dostarczyć energii. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, wysoko jakościowe białka jak jajka, orzechy i nasiona oraz sery. Należy również pamiętać o naturalnych tłuszczach i zrezygnować z rafinowanych produktów.
Jedzenie śniadania to dobry nawyk. Warto więc słuchać biologicznego zegara i jeść śniadanie, kiedy nachodzi głód. To znak, że trzeba organizmowi dostarczyć energii. Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać nierafinowane węglowodany jak zdrowe pieczywo na zakwasie czy sok bez dodatku cukru, wysoko jakościowe białka jak jajka, orzechy i nasiona oraz sery. Należy również pamiętać o naturalnych tłuszczach.
Śniadanie z rodziną
Śniadanie to również okazja do wspólnie spędzonego czasu. Uwielbiam śniadania z rodziną w weekend i dogadzam moim milusińskim jak tylko potrafię. Moje dzieci mają swoje ulubione dania na śniadanie, jednak każde z nich jest fanem pomarańczowego soku. Sok pomarańczowy marki Tymbark pojawił się jakiś czas temu w nowym i wygodnym opakowaniu. Jednolitrowe opakowanie w kartonie wystarczy na śniadanie dla naszej rodziny.
Uwielbiam kanapki na śniadanie, które chętnie popijam pomarańczowym sokiem. Kanapka podobnie jak sok musi być wartościowa i pobudzać smakowe kubki. Podstawą apetycznej kanapki to chleb pełnoziarnisty, ser feta, włoskie orzechy i zielenina.
Apetyczna kanapka z feta
1 porcja
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego chleba
50 g feta owczego
garść zieleniny
kilka włoskich orzechów
sok pomarańczowy Tymbark
Obłóż kromki chleba zieleniną. Wierzch udekoruj pokruszoną feta i połówkami włoskich orzechów. Kanapki świetnie smakują na śniadanie z sokiem pomarańczowym.
Kanapka z awokado to kolejny faworyt na śniadanie. Prosta, kolorowa i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?
Awokado z serkiem
1 porcja
Składniki:
1 kromka razowego chleba
2 łyżki kremowego serka
1 małe awokado
1 łyżka prażonego słonecznika
¼ łyżeczki czarnuszki
porcja sałatkowego miksu
Posmaruj chleb serkiem i obłóż sałatą. Pokrój awokado na plasterki i ułóż na kanapce. Całość posyp prażonymi nasionami słonecznika i czarnuszką.
Tost z jajecznicą i szklanka soku pomarańczowego to klasyczne śniadanie pełne energii i smaku.
Tost z jajecznicą
1 porcja
Składniki:
1 kromka chleba tostowego
2 łyżeczki masła
2 jajka
kilka liści jarmużu
1 łyżka czerwonej papryki, drobno pokrojonej
sól morska do smaku
szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego
Rozpuść łyżeczkę na patelni, włóż kromkę chleba tostowego i zrumień z obu stron. Wyjmij chlebek, dodaj resztę masła i wbij dwa jajka. Posól i usmaż jajecznicę. Przystąp do montowania kanapki. Przykryj tost jarmużem. Następnie nałóż jajecznicę. Na wierzchu posyp tost drobno pokrojoną papryką i czarnym pieprzem.
3 komentarze
Pytanie czy ten sok jest wyciskany przez nich w fabryce, tzn zy kupują owoce i samodzielnie go wyciskają i wlewają do butelek, czy może kupują już gotowy „sok” który etykietuj i sprzedają swój wyrób. Jeżeli to drugie to w skład takiego „soku” chodzą nie tylko wyciskane owoce ale także spore ilości cukru, czasem konserwanty itd. Warto to sprawdzić przed zakupem. Pozdrawiam.
Też zadałam to pytanie. Odnośnie cukru to obecnie według WHO jest zabronione dodadawanie cukru rafinowanego do soków.
U nas w domu ten sok idzie jak woda. Pamiętam jak nie było go kiedyś w sklepach i moja babcia robiła podobny z pomarańczy i marchwi.